Червеното вино е любима напитка на много хора, особено през студените зимни месеци. Освен чудесен „загряващ“ ефект, този вид вино има и редица ползи за здравето. Някои изследвания свързват червеното вино с дълголетие, по-добър сън, намален риск от рак и възпаления. Последните данни сочат още, че алкохолната напитка действа добре и върху зрението на човек.
Дори повече – червеното вино може да предотврати заболяване на очите по-късно в живота, смята водещ хирург. Офталмологът Милинд Панде твърди, че полезният ефект на червената напитка идва от високото съдържание на ресвератрол в нея. Въпросното вещество се съдържа в обвивката на гроздето и се смята, че помага срещу влошаване на зрението.
По-конкретно ресвератролът забавя застаряването на мускулите в очите, като по този начин защитава човек от евентуални проблеми със зрението. Също така веществото спира растежа на кръвоносните съдове в очите. Растежът им може да доведе до дегенерация на макулата – отслабващо зрение.
Ресвератролът е растителен полифенол, който се намира в червеното вино и гроздето. Това съединение е много полезно в борбата срещу зрителни заболявания, свързани с възрастта. Това означава, че алкохолната напитка може да помогне за запазване на зрението при свързана с възрастта дегенерация на макулата – една от водещите причини за слепота, пише вестник Daily Mail.
Освен червеното вино, храни като кейл, броколи и спанак също могат да имат добър ефект върху зрението. Те съдържат лутеин, за който е установено, че укрепва някои от мускулите в окото. Според Милинд Панде диета, богата на витамини A, C и E, лутеин, зеаксантин и есенциални мастни киселини също може да помогне в защитата на очите. Тези хранителни вещества могат да бъдат намерени в ярко оцветени плодове и зеленчуци като царевица, жълти чушки, мандарини и портокали.