Макар сушито изобщо да не се доближава до типично българската кухня, любителите на тази храна все повече се увеличават. Освен вкусно, сушито е и здравословен избор за обяд или вечеря. Американски учени открили, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, могат да намалят втвърдяването на артериите.
Хората, които имат високи нива на калцификация на коронарните артерии са изложени на по-голям риск от развитие на заболяване на сърцето. Изследователи от Университета в Питсбърг установили, че мъжете на средна възраст, живеещи в Япония, имат по-добро сърдечно здраве, отколкото мъжете, живеещи в САЩ. Те смятат, че една от причините за това е фактът, че японците консумират много риба.
Настоящото изследване показва, че човек се нуждае от по-голямо количество омега-3 мастни киселини, ако иска здравето му да бъде защитено, отколкото се е смятало досега. Полезната съставка помага за намаляване на възпалението и забавя образуването на мастни плаки в артериите.
Резултатите идват след петгодишно изследване, обхванало мъже в Япония, Хавай и Филаделфия. Всяка важна информация като тютюнопушене, нива на холестерол, консумация на алкохол и кръвно налягане била записана. След отчитане на рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, учените установили, че мъжете в САЩ имат три пъти по-висока честота на калцификация на коронарните артерии, отколкото японските мъже.
В същото време нивото на омега-3 мастни киселини в кръвта на японците била 100% по-висока. Средният хранителен прием на риба в Япония е почти 100 грама всеки ден, докато в САЩ един американец консумира средно 13 грама риба на ден или около една порция седмично, пише вестник Daily Mail. Все пак, не забравяйте, че продуктите за сушито трябва да са от надежден източник, защото суровата риба е предпоставка за развитието на много зарази.