Някои продукти просто крещят „нездравословна храна“. Всеки знае, че мазният хамбургер с много сосове, месо и пържени картофи не е добър избор. Шоколадовите бисквити, пълни с крем, оставящи следи от боя по пръстите ви също няма как да ви заблудят.
Невинаги обаче е толкова очевидно и лесно да се разграничат добрите от лошите храни. Това изисква малко време и внимание от ваша страна.
Сравняването на здравословната и нездравословната храна означава да можете да разбирате етикетите на продуктите, да познавате основните съставки и да мислите за това по какъв начин са приготвени храните.
Следващите три стъпки ще ви помогнат да разпознавате добрите от лошите храни:
1. Прочетете етикета на стоката от горе до долу.
2. Обърнете внимание на броя на калориите в една порция и броя на калориите, идващи от мазнини. Обикновено нездравословната храна се характеризира с голям брой калории, голяма част от които именно от мазнините. Здравословната храна трябва да бъде с ниско съдържание на калории и особено занижено количество калории от мазнини. Ако спазвате диета с дневен прием от 2000 калории, трябва да консумирате по-малко от 65 грама мазнини на ден.
3. Анализирайте видовете мазнини, които храната съдържа. Нездравословната храна обикновено е с високо съдържание на лошите типове мазнини – транс и наситени. За същият примерен дневен прием от 2000 калории на ден, препоръчителното количество трансмазнини на ден е по-малко от 2 грама. По-малко от 20 грама или 10% от общия брой на калориите пък трябва да идват от наситените мазнини. Здравословните храни съдържат малко или никакви лоши мазнини.