Ключът към щастието може да е нещо много дребно като риба тон. Ново изследване показва, че дамите, които консумират повече мазни риби – съответно и повече омега 3 мастни киселини – са в по-добро настроение.
За съжаление, това не важи за господата, защото тези съединения се комбинират с женските хормони естроген и прогестерон и така позволяват на мозъка да работи нормално.
Дами, ако похапвате риба поне два пъти седмично, рискът да изпаднете в депресия е с 25 % по-малък, пише в изследването, публикувано в Journal of Epidemiology.
Екип от изследователския институт Menzies Research в Тасмания е проследил поведението на 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години в период от 5 години.
Участниците в проучването са си водили хранителен дневник, в който са включили различни видове морски храни.
Под внимание са взети и фактори като пушене, пиене, тегло и двигателна активност, както и образование, социален статус и въпреки това ясно се вижда тясна връзка между консумирането на риба и изпадането в депресия.
„При дамите категорично се забелязва, че ако консумират поне два пъти риба седмично, рискът от депресия е по-малък с до 25 %. При мъжете не се наблюдава подобна връзка. Важно е приемът на храна да е богат на омега 3 мастни киселини, които се набавят най-вече от месо“, пише в официалните резултати от изследването.