IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цвеклото – още една суперхрана

11 май 2014 06 00

Зеленчукът може да помогне за намаляване на кръвното налягане и повишаване на спортните постижения

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Цвеклото е много полезна храна, но пренебрегвана от доста хора. Червеният зеленчук е изключително подходяща добавка към салатата и лесно може да се овкуси със зехтин и балсамико. Освен това цвеклото дава свобода при избора на консумация – човек може да яде прясно цвекло, като добавка към супа и дори печено като алтернатива на картофения чипс.

Виненочервеният зеленчук съвсем спокойно може да се нарече „суперхрана“, след като учени твърдят, че сокът от цвекло е способен да повиши спортните постижения и да намали високото кръвно налягане. Зеленчукът е добър източник на желязо и фолиева киселина. Той също така съдържа антиоксиданти, които освен, че помагат за намаляване на кръвното налягане, понижават и риска от рак.

Цвеклото може лесно да бъде съчетано с други храни, а някои професионални готвачи проявяват креативност и го добавят дори към сладкиши. Родителите пък съчетават сок от цвекло към вкусни плодови или зеленчукови пюрета, за да накарат децата си да го харесат. Най-популярна обаче си остава консумацията на цвекло като добавка към салатите.

Фирмата Cambridgeshire отчита голям скок в продажбите на сок от цвекло, след като научно бе доказано, че зеленчукът подобрява постиженията сред спортистите. Според множество проучвания сокът от червено цвекло действа невероятно добре на мускулите, намалявайки енергийните им нужди, така че спортистите да могат да издържат на натоварванията по-дълго време.

Изследване от 2010 година показва пък, че сокът на зеленчука може да увеличи притока на кръв към определени области на мозъка, пише Daily Mail.

Преди много години цвеклото е било използвано за лечение на широк спектър от заболявания, включително треска, запек, рани и кожни проблеми. В по-скорошните времена червеният пигмент на зеленчука, наречен беталаин, е бил използван като естествен оцветител.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
ммм, обичам, особено на салатка!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар