В 21 век манията по здравословно хранене е превзела целия свят. Хората се обърнаха не само към биохраните, а и към определени зърнени култури. Елда, киноа, чиа и т. н. вече смело навлизат в менюто ни, но мнозина още не са се запознали с лимеца.
Лимецът е вид пшеница, но консумацията му е в пъти по-полезна за организма, отколкото познатата ни пшеница. Зърната са богати на витамини (А, В и Е) и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор), а също така действат благотворно на организма, като влизат в ролята на антиоксиданти – спомагат за бързото извеждане от организма на свободните радикали.
Лимецът е и решение за хората, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно. Въпреки че лимецът съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия.
Много народни лечители препоръчват консумирането на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Той може да се използва и за изчистване на организма от токсини, по пример на житната диета на Дънов, само че вместо с жито – с лимец. Тя се среща в няколко варианта, но ние ви предлагаме този, който лично сме изпитали:
100 г лимец се заливат с вряща вода и престояват така до сутринта. Изпивате водата и слагате 1-2 чаени лъжички мед, както и 7-9 ореха. Разбърквате и през целия ден консумирате само това. Ако вече прегладнеете, може да хапнете до 2 ябълки.
Хубаво е подобна детоксикация да не се прави повече от 2 дни, тъй като после ще ви трябва захранване.