IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, в които има повече желязо, отколкото в пържолата

23 май 2014 14 02

Изненада! По-голяма част от тях са растителни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В обществото все още циркулират много погрешни схващания относно храната. Месоядните хора обикновено обясняват избора си да се хранят с животински продукти с факта, че „няма откъде другаде“ да си набавят необходимите хранителни вещества като протеини и желязо.

Това обаче изобщо не е вярно. Както за протеините, така и за желязото. Желязото е изключително важно за организма, тъй като то има за задача да доставя свеж кислород чрез кръвта.

Желязото дава умствена енергия, а когато е в малки количества, това може да предизвика мускулни болки по време на тренировка.

Препоръчителната дневна доза желязо, която хората трябва да консумират се равнява на около18 милиграма. И докато си мислите, че пържолата е най-добрият начин да захраните тялото си с желязо, то определено грешите. Има далеч по-подходящи храни, в които се съдържа повече желязо. Ето ги и тях:

1. Боб. В една чашка има около 4 милиграма желязо заедно с 225 калории, нула грама мазнини и невероятните 40 грама протеин. Използвайте боба самостоятелно или дори като съставка към салатите.

2. Стриди. В една порция се съдържат около 6 милиграма желязо – повече от една трета от препоръчителното ежедневно количество. Освен това в стридите се съдържат още протеини и други минерали като цинка, например.

3. Сусам. Една четвърт чаша от тези хрупкави семена съдържа 5,2 милиграма желязо. Добавяйте сусам в салатата си, в мюслито за закуска или го използвайте като подправка в много ястия. Единственият недостатък на сусама е, че в една четвърт чаша се съдържат около 17 грама мазнини.

4. Леща. Ако консумирате една чаша вкусна варена леща, вие ще снабдите тялото си с 6,6 милиграма желязо. Това е в допълнение към 50 грама сложни въглехидрати и 18 грама протеин.

5. Спанак. Не пренебрегвайте любимата храна на Попай Моряка, тъй като в нея също има високо съдържание на ценния минерал. В една чаша сварен спанак се съдържат 6,4 милиграма желязо и само 40 калории.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Всичко това е хубаво и вярно... въпросът е колко от желязото в растителните продукти се усвоява.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
В растенията има много повече полезни вещества отколкото в месото като цяло.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )