IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да ядете сушени плодове?

28 ноември 2018 10 00

Тази храна има специфики, които трябва да знаете, за да се възползвате максимално от всичките й ползи

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Сушените плодове са предпочитана храна от мнозина, които имат по-стриктен хранителен режим. Те не само успешно потушават глада за сладко, но и съдържат полезни хранителни вещества. Сушените плодове са относително „тежка храна“, тъй като съдържат много плодови захари и затова е хубаво да се приемат по определени „правила“, съветва хранителният експерт от Ню Йорк д-р Кери Гласман.

Сушените плодове са богати на фибри, антиоксиданти и калории. Те не съдържат вода и по тази причина всички тези неща са доста по-концентрирани и в по-малко нетно тегло на продукта. Ако не следите колко от тази храна приемате, можете да прекалите с фибрите, което да доведе до спазми и подуване.

Макар да са полезни, със сушените плодове не трябва да се прекалява. Те съдържат много захари, които не се смилат лесно от организма. И за да му е още по-трудно голяма част от тях съдържат и сулфити (обикновен консервант), които могат да причинят диария и главоболие. Потърсете такива, които не съдържат сулфити.

Как да хапвате правилно сушени плодове:

1. Пийте много вода

Да, те съдържат фибри и ако не се хидратирате достатъчно, те ще изсмучат цялата течност в тялото ви, което ще доведе до запек.

2. Мерете внимателно

Измервайте внимателно какво количество поемате. Специалистите по хранене препоръчват то да не надвишава 2 супени лъжици наведнъж. При по-големите плодове като смокини и манго, хапвайте на едно ядене не повече от 2 парченца.

3. Добавете протеини

Когато към сушения плод добавите протеин или полезни мазнини като йогурт или ядки например, ще се заситите по-бързо и ще предотвратите шанса да „предозирате“ със захар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари