IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 съвета как стомахът ви да преживее коледните празници (1 част)

22 декември 2018 11 45

Тежки празници ни чакат

Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните празници са изпитание не само за психиката ви, но и за стомаха. Всяка година си обещавате, че този път ще се въздържате и няма да преяждате, но уви, честите гостувания и вкусните ястия не ви дават тази възможност. Проблемът е, че после се налага да минавате на зверски диети, за да закопчаете свободно дънките си.

Опитайте и тази година с обещанията за разумно хранене, като този път ще имате план за действие:

1. Започнете с пречистване. Не чакайте до Коледа, а започнете от утре деня с чаша топла вода и малко лимон в нея. Тя пречиства черния дроб, червата, помага за изхвърляне на излишните течности, прави средата алкална и в добавка дава на тялото витамин С и електролити.

2. Дръжте поне закуската да е здравословна. Дори да ви чакат семейни събирания и партита, те няма да стартират сутринта, така че можете да си осигурите поне едно здравословно хранене за деня. Може да опитате със смути, пълнозърнест тост или омлет. Те ще ви заситят и ще дадат важни хранителни съставки на тялото.

3. Намалете захарта. Опитайте със натурални заместители като стевия, кокос, мед или рожков. Естествените подсладители са полезни за тялото и съдържат по-малко калории от рафинираната захар. Те не влияят негативно на нивата на кръвната захар и се обработват по-лесно от организма.

4. Малък детокс. Дайте почивка на стомаха си дори и за ден. Минете на сокчета, чайове или плодове (без банани). Така тялото ви ще почине от тежките и мазни трапези и ще си спестите стомашни проблеми. Друг вариант е просто да зарежете месото и млечните продукти за седмица.

5. Подгответе се за извънредни ситуации. Носете в чантата си вода и някаква здравословна закуска (ядки, мюсли бар и т. н.) за случаи, в които ще пропуснете някое хранене и сте в движение. Ако имате нещо подръка, за да потушите глада, шансът да устоите на някои нездравословни изкушения е доста по-голям.

6. Хидратирайте се. Пийте много течности под формата на вода, фрешове или билкови чайове. Много хора бъркат жаждата с глад и се тъпчат излишно с храна. Затова винаги опитвайте да успокоите глада с течност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

titia ( преди 5 години )
pri men be6e obiknovena ve4eria , s nai- neobhodimoto na masata.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар