IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да миете яйцата преди употреба

23 април 2019 05 30

Така ставате по-уязвими към бактерии

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Миенето на продукти преди консумация е хубав навик, но има продукти, които не трябва да бъдат предварително почиствани. Звучи ви странно? Един от тези продукти са яйцата.

Ще се изненадате да научите, че миенето на яйца преди консумацията им може да ги направи вредни за тялото.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати, яйцата всъщност са измити преди да ги купите и са идеални за консумация. Те преминават през търговски процес на измиване на яйца, което ги прави свободни от бактерии.

Какво представлява търговския процес на измиване

Процесът премахва естественото защитно покритие, наречено „цъфтеж“ или „кутикула“ от външната повърхност на яйцето. След измиване на яйцата, върху външната повърхност се нанася филм от ядливо минерално масло, за да се предотврати проникването на бактерии в черупката, която замърсява яйцето.

Какво казват експертите по хранене

Според здравните експерти никога не трябва да миете яйцата, закупени от хранителния магазин, тъй като допълнителното почистване премахва ядливия слой и увеличава шансовете прах или бактерии да проникнат през порите и да замърсят яйчения белтък и жълтъка.

Важи ли това за фермерските яйца?

Експертите предлагат да се измият пресни яйца с топла вода, за да се отстранят праховите частици, тъй като те не преминават през търговския процес на измиване на яйца.

Изводът

Сега, след като знаете, че яйцата вече веднъж са измити, можете да спестите време и да се концентрирате върху ястието. Имайки предвид това, минете пресните яйца от ферма през топла вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари