IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круши - пълни с антиоксиданти и диетични фибри

6 септември 2019 11 00

Плодът е идеален за есенен детокс

Istockphoto

Крушата е един от плодовете, които слагаме в буркани през този сезон. Сладка и сочна, тя става както за компоти, така и за сладка, но консумирането й в прясно състояние е много по-полезно. Още от древни времена тя се е използвала за лекарствено средство. 

Плодът има много разновидности, като само в България има над 20. Той може да замести кафето и закуската сутрин, защото зарежда с енергия за деня. Доказано е, че само кората на крушата съдържа най-малко от четири до шест пъти повече фенолни фитонутриенти (вещества със силно антиоксидантно действие, отколкото сърцевината й. 

Кои са най-големите ползи от консумацията на плода?

Купувайки си круши, може да похапнете повече от една без никакви угризения, защото няма да качите килограми от това. Да, те са сладки, но естествената й захар не може да се сравни с бялата, която е изключително вредна. Една средна круша съдържа около 96 калории. Смята се, че мъжете се нуждаят от близо 2700 ккал на ден, а жените - около 2200 ккал на ден.

Едно от основните предимства на крушите е, че съдържат голямо количество диетични фибри - разтворими и неразтворими. От 5,5 до 7 г фибри има в една средна круша. А колкото повече влакна има във вашата храна, толкова по-добре за храносмилането и метаболизма ви. Те държат организма сит за по-дълго време и предотвратяват усвояването на мазнините в тялото. Фибрите също имат положителен ефект върху поддържането на нивата
на кръвната захар. Ако храната е богата на фибри, има  по-малък риск от покачването на кръвната захар. 

круши

IStockphoto

Неведнъж сме говори за важната роля на детоксикацията всеки сезон. Похапвайки круши може да изхвърлите по-лесно токсините от черния дроб и червата. Диетата с плодове и зеленчуци, пълни с фибри, намалява възпалението в някои части на тялото и улеснява придвижването на храната към отделителната система. 

Както други сезонни плодове, крушите също съдържат витамин С, който е силен антиоксидант. Една част от полезните витамини са в кората, която не бива да се ихзвърля.  Те поддържат имунната система и предотвратяват инфекции. 

Крушата съдържа фитонутриенти като флавоноиди, за които е известно, че се борят с възпалението. Те имат антимикробно, антиоксидантно и антиалергично действие. 

Друга важни хранително вещество в крушите е калият. Той помага за правилното функциониране на сърцето, нервите и мускулите на тялото. Освен това поддържа костите силни и здрави. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари