Често се е случва къркоренето на корема да ни създаде чувство на неудобство.
Перисталтиката и шумовете, които издава коремът ни, на пръв поглед се контролират трудно. За да предотвратим обаче неприятните шумове в най-неподходящия момент, трябва да сме наясно защо всъщност се получава „къркоренето“, обясняват колегите от Puls.bg.
Храносмилателната система представлява, образно казано, дълга променяща формата, дебелината и посоката си тръба, която води началото си от устата и завършва с ануса. Тази „тръба“ е свързана с други органи и преходи, които играят важна роля за смилането на храната. Един от съществените моменти за правилното протичане на този процес е предвиждането на храната.
То се осъществява посредством поредица от мускулни контракции, които насочват съдържимото от стомаха към и по червата - перисталтика. Движението на червата има и друга функция: то размества, разбърква храната, течностите и храносмилателните сокове, като превръща цялото това съдържимо в кашообразна смес, известна като химус.
Къркоренето на червата се появява в резултат именно на този процес на предвижване на химуса, при което се отделя въздух и газообразни вещества, получили се от смесването на различните хранителни вещества и разграждащи ензими.
Къркоренето на червата се случва по всяко време, не само когато стомахът е гладен. Обикновено шумът е по-отчетлив, когато има наличие на храна в стомаха или тънките черва. Представете си, че пасирате плодове – шумът е по-голям в началото на процеса, когато парчетата са големи, а не в края, нали?!
Кога още коремът ни издава звучи? Два часа след изпразването си, стомахът започва да отделя хормони, които стимулират локалните нерви. По веригата от нервни връзки мозъкът получава съобщение, в отговор на което издава „заповед“ за стартиране на перисталтиката.
В резултат на това се извеждат остатъци от стомашно съдържимо от преди. Освен това, движението създава усещане за празен стомах и необходимост от нова порция храна.
Свиването на мускулите на червата обикновено се извършва периодично на час в продължение на 10-20 минути, до момента, в който не се поеме ново количество храна.
Разбирайки дейността на храносмилателната система, вече е възможно да помислим за варианти за контрол на шума, който издава коремът. Един от съветите, които дават специалистите, е да се хапва редовно през деня, като се поемат малки количества храна. Да се избягват храните, при смилането на които се отделят газове, е другата препоръка. Такива храни са съдържащите висока концентрация на въглехидрати, например - тестени изделия, сладкиши и други.
В някои случаи къркоренето се дължи на разстроен стомах или друго заболяване, като синдром на раздразненото черво.
И нещо любопитно. Медицинският термин за къркорене на корема е борборигми. Думата е с гръцки произход. Звукоподражателна е.