IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивното мислете лекува и болки в гърба

8 ноември 2011 07 01

Справянето с емоционалното въздействие на болките е от решаващо значение за възстановяването от състоянието

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Позитивното мислене помага за облекчаването на болки в гърба, показват изследвания.

Справянето с емоционалното въздействие на болките е от решаващо значение за възстановяването от състоянието, са убедени експерти.

Според статистиката около 90% от хората са имали поне веднъж в живота си болки в гърба или шията, а при 50% тези оплаквания са периодични.

Болките обикновено са свързани с изпитването на дискомфорт, по-ниска работоспособност и концентрация, както и липса на настроение.

Клинично изследване на Университета Уоруик разкрива, че хората с болки в гърба, които практикуват когнитивно-поведенческа терапия, показват двойно подобрение на състоянието си, в сравнение с тези, които използват физиотерапия, акупунктура или остеопатия.

Когнитивно-поведенческата терапия се прилага при различни проблеми - от фобии и пристъпи на паника до изпитването на стрес на работното място.

Негативните мисли могат да изострят болката и да възпрепятстват възстановяването. Според експерти методът е ефективен, тъй като се фокусира върху насърчаване на хората да преодолеят негативизма, създавайки условия за положителна умствена нагласа.

Терапията цели да научи хората да преодолеят страха си от болката и постепенно да възвърнат двигателната активност.

Още любопитни новини, четете в Puls.bg

Автор - снимка

КоментариКоментари