IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Мазното - шестият основен вкус

17 януари 2012 11 45

Учените локализираха шестия човешки вкус

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Освен сладкото, киселото, соленото и т.нар. вкус „умами“ вече е доказно, че съществува и шести основен вкус – мазното! Учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са тези, които откриха и усещането за мазно. Те локализирали химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули, и установили , че неговата чувствителност е различна у различните хора.

Резултатите обясняват й защо някои хора ядат повече мазно - те просто не усещат толкова добре този вкус. Учените се надяват откритието им да помогне активно в борбата със затлъстяването, като бъде повишена чувствителността към мазнините в храната.

Освен основните вкусове, друг важен аспект на усещането от храната е ароматът й, а той се улавя от носа. Хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.

Около 20 процента от хората имат вариант на гена за CD36, свързан с производство на по-ниски нива от рецептора. Това означава, че те не са толкова чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това ги прави по-склонни към напълняване и затлъстяване.

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари