Според ново проучване на Харвардкия колеж по обществено здравеопазване повишената консумация на бял ориз може да доведе до развитието на диабет тип 2. В проучването авторите са се опитали да открият дали количеството на изядения ориз е ключово и дали това откритие важи и за азиатците, които са най-големи консуматори на тази основна храна.
Изследователите анализирали данните от четири предишни изследвания - две сред азиатци и две сред американци, обхванали около 350 000 души, които са били здрави. Оказало се, че белият ориз има високи ГИ стойности, които са свързани с развитието на диабет тип 2. Логично - колкото повече бял ориз се консумира, толкова по-голям е и рискът да се развие диабет.
Тоест, азиатците са изложени на по-висок риск. Но дори и за западняците, които по-рядко слагат на трапезата си ориз, опасността остава леко завишена с 11% за всяка порция от 158 грама ориз.
Около 95 % от ориза, който хората консумират, е бял. Много по-малък процент наблягат на по-полезния и здравословен кафяв ориз, в който има по-полезни хранителни вещества като влакна, магнезий и витамини. Авторите препоръчват консумирането на пълнозърнести храни, вместо на рафинирани въглехидрати като бял ориз.