IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затлъстяване = затъпяване?

23 март 2012 14 25

Напълняването с възрастта води до намаляване на умствените ниспособности

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Наднорменото тегло,  характерно с напредването на възрастта, освен десетки рискове за здравето, носи и по-голям риск за намаляване на умствените способности на индивида. Това сочат резултатите от южнокорейско изследване.

Проучването обхванало 250 души на възраст между 60 и 70 години. То показало, че онези, които са с по-голям индекс за телесна маса и по-широка талия, се представят по-лошо на тестове за интелигентност. Затова учените мислят, че прекалено голямото количество мазнини в организма влияе негативно върху мозъчните функции.

Изследователите фокусирали вниманието си върху връзката между количеството мазнини в организма и познавателните способности у хора на 60 и повече години. Те взели под внимание индекса за телесна маса на участниците, ширината на талията им и складираните в коремите им мазнини.

След това участниците минали когнитивни тестове, които изпитвали паметта, логическото мислене, вниманието, възприятията, въображението, способността за взимане на решение и др. Оказало се, че участниците с по-висок индекс за телесна маса и с по-голямо количество мазнини, се справили по-зле с тестовете.

От това става ясно колко е важна превенцията на затлъстяването в третата възраст, за да се запазят максимално умствените способности на хората.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

soraia ( преди 12 години )
По глупаво твърдение до сега не бях чела!Жалко че се харчат пари за дивотии!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар