Чували ли сте някога за напитката комбуча? Тя набира все по-голяма популярност по света като средство за подобряване на храносмилането, за засилване на имунната система и при косопад.
Но не всеки харесва вкуса и миризмата й. Някои казват, че е доста странна. Въпреки това репутацията й на полезна напитка я превръща в златна мина за компаниите, които я предлагат. През 2009г. американците са купили повече от един милион бутилки комбуча. Наскоро и фирми като Red Bull и Honest Tea започнаха да разпространяват техни собствени марки комбуча.
Комбуча се приготвя по следния начин: взема се малко вече ферментирал чай, който се добавя към подсладен чай и се оставя в стъклен буркан извън хладилник за 7 до 14 дни, докато в него се развие определен вид бактерии и дрожди.
Покачването на интереса към комбуча се дължи до голяма степен на цялостното повишаване на интереса към пробиотиците заради благотворният им ефект върху храносмилането и имунната система.
Но някои медицински специалисти са против напитката. Те я смятат за опасна за здравето.
Д-р Андрю Уейл, лидер в сферата на алтернативната медицина, твърди, че: „Някои домашно-приготвени комбуча чайове съдържат бактерията aspergillus, токсична гъбичка. Освен това няма никакви научни изследвания, които да потвърждават ползите за здравето, които производителите на напитката рекламират, че тя има."
Докторът предупреждава, че напитката може да се окаже особено опасна за бременните, децата, възрастните хора и тези, чиято имунна система е отслабнала.
След толкова противоречива информация за комбуча, остава да изчакаме научни изследвания да установят категорично дали чаят е полезен или вреден.