IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японци създадоха защита срещу кариеси

18 септември 2012 06 00

Тънък филм ще пази емайла на зъбите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Никой не обича зъболекарите. Болката, миризмата, звукът на машинките... но за съжаление, се налага често да се посещават тези лекари, които са сравнявани със „садисти" от своите пациенти.

Хубавите зъби са най-вече ген и добра поддръжка. Ако обаче генетично вашите не са такива и се налага често да посещавате зъболекаря си, се молете по-скоро японските учени от университета в Кинки да довършат и тестват успешно революционния си метод, който предпазва от кариеси.

Екипът на проф. Шигеки Хонцу от университета в Кинки е създал свръхтънък филм на базата на хидроксиапатит - минерална съставка в зъбния емайл, пише Daily Mail.

"Това е първият еластичен филм на базата на хидроксиапатит в света, заяви проф. Хонцу. Надяваме се да можем да го използваме за възстановяване на увреден емайл. Стоматолозите смятаха, че разработването на филм, изграден изцяло от апатит, е в сферата на мечтите, но целта ни е да създадем изкуствен зъбенемайл."

Иновативният филм е с дебелина 0,004 милиметра. Той е невидим, когато се поставя върху зъба и единственият му недостатък е, че залепва за близо ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари