IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Час и половина упражнения на седмица предпазват от деменция

7 ноември 2012 06 20

90 минути упражнения на седмица намаляват увреждането на мозъка с напредването на възрастта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

30-минутни упражнения три пъти в седмицата намаляват шансовете за развиване на деменция, дори при хора над 60-годишна възраст. Според изследователите никога не е късно човек да започне да извършва редовна физическа дейност, която може да варира от ходене или колоездене до посещение на фитнес.

Ново проучване установи, че редовното упражняване - общо 90 минути на седмица, намалява риска от развитие на съдова деменция с 40 на сто и от увреждане на мозъка с 60 на сто при възрастните хора.

В проучването взели участие 639 души на възраст между 60 и 70 години. Малко повече от половината участници били жени. Всички 639 човека извършвали определени физически дейности като ходене, колоездене или посещение на фитнес часове. В началото и в края на проучването участниците били подложени на тестове с магнитен резонанс, с помощта на който да се измерят промените в мозъка.

Съдовата деменция е втората най-често срещана форма на болестта след тази на Алцхаймер. Тя се причинява от проблеми при доставката на кръв до мозъка. Защитният ефект от физическата дейност остава независимо от възрастта, образоването и дори анамнеза за инсулт или диабет, пише вестник Daily Mail.

Изводите от проучването се базират на мултунационално европейско проучване, което включва годишни когнитивни оценки за период от три години. Според Ана Вердело, която е водещ изследовател от Университета в Лисабон, физическите дейности са особено важни при хора, болни от диабет или прекарали инсулт.

Във Великобритания 820 000 души страдат от деменция, като най-голям е броят на болните от Алцхаймер. Предишни изследвания показват, че освен физическите упражнения, при деменция помагат и мозъчно-активните дейности като решаване на кръстословици, игра на карти или работа с компютър.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари