IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоциите се предават и чрез миризмата

7 ноември 2012 15 40

Най-силно се получава при страх и отвращение

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Думите са най-лесният начин за общуване между хората. Когато обаче, говорим за емоции, те често подвеждат, липсват или объркват. Невербалната комуникация е най-сигурният начин да се усетят емоциите, които словата могат да маскират.

А дори и да не правите никакви жестове и движения, можете да предадете своите чувства чрез миризмата, пиеше Daily Mail. Oсобено добре се получава с емоции като страха и отвращението.

Експеримент на учените от университета на Утрехт потвърди, че тези две чувства се усещат в миризмата на потта и предизвикват също страх или отвращения у долавящите ги. Те
накарали жени да изпълняват определени задачи, докато са изложени на проби от пот, събрана от мъже, гледали филми със страшни или отблъскващи сцени, и записали израженията на лицата на доброволките и движенията на очите им.

Предишни изследвания са показали, че ако човек види изплашено изражение започва да диша учестено, а движението на очите се ускорява. Видимите сигнали на отвращение пък предизвикват сбръчкване на носа и свиване на веждите, отново като предусещане
на някаква заплаха.

Изводът е, че химическите сигнали от уплашени и отвратени мъже могат да провокират стреснати или отвратени изражения и у жените.

"Откритието е значимо, защото противоречи на общоприетото схващане, че хората общуват само чрез езика и зрението" - каза д-р Гун Семин от екипа. То обяснява и „емоционалната зараза" , която пламва сред тълпите, когато има някакво събитие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Защо не са тествали как се потят жените при различните ситуации и да представят потта от жените на мъжете да си кажат мнението. Тогава Изводът е, че химическите сигнали от уплашени и отвратени жени могат да провокират стреснати или отвратени изражения и у мъжете.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар