IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гушкайте се за здраво сърце

13 ноември 2012 07 00

Прегръдките подсилват имунитета и зареждат положително

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Една-две прегръдки може да се окажат по-ефективни от ябълките и да ви помогнат да държите лекарите по-далече от себе си. Редовните гушкания намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, стрес, умора и да подсилят имунитета ви в борбата с инфекциите и депресията, се казва в ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Как помагат прегръдките? Ако се окажете в ръцете на партньора си или някой друг за повече от десет секунди, това ви гарантира понижаване на кръвното налягане, а час по-късно и силна атака на позитивни хормони (като окситоцина), които да ви заредят с положителна енергия.

„Позитивното емоционално преживяване от прегръдката може да доведе до биохимически и физиологически реакции", казва д-р Ян Астром, ръководител на изследването, публикувано в сп. Comprehensive Psychology.

Второто проучване установява, че след десет секундно прегръщане, нивата на различни хормони при мъжете и жените на възраст 20-49, се променят.

Окситоцинът се отделя от тялото по време на раждането и кърменето, като стимулира отделянето на мляко. До неотдавна, неговите ефекти се смята, че били ограничени само до това, но с времето учените откриват, че този хормон е свързан с редица нервни окончание и повишаването му в организма има редица ползи и за физическото здраве.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари