IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чесането е заразно

28 ноември 2012 07 40

Две трети от хората ще последват примера на някой, ако го видят да се почесва

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чесането е по-заразно от смеха или дори от прозявката. Учените обясняват факта с емоциите на дадения човек. Според тях хората, които са склонни да се почесват след като видят някой друг да го прави, са предразположени повече към негативни чувства. Въпреки това, колкото по-емоционално стабилен е човек, толкова по-голяма е вероятността да последва примера на почесването.

Детайлното разглеждане на проблема може да помогне за по-доброто му разбиране и съответно адекватно лечение на хронични състояния като екземи, в чиято основа не стои дерматологична причина. Лекторът по психология, доктор Хенинг Хол от Университета в Хъл, обяснява, че всъщност невротизмът е свързан със заразния сърбеж. За силно невротичните хора се знае, че те са много емоционални и уязвими на стрес.

Изследователи от Университета в Съсекс накарали група доброволци да попълнят анкети с въпроси. След това участниците били подложени на изследване с ядрено магнитен резонанс, през което време гледали кратки видеоклипове на хора, които се почесват. Целта на експеримента била да се хвърли светлина върху това как чесането въздейства на мозъка, пише вестник Daily Mail.

Резултатите от ЯМР показали, че при някои хора видеоклиповете активират същите части в мозъка, свързани с чувството на сърбеж, причинен от външен дразнител. Оказало се, че сърбежът е заразен сред 64% от доброволците. Степента на зараза е свързана с индивидуалния невротизъм на всеки човек. Склонността към негативни чувства била измерена предварително чрез въпросите от анкетата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари