IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спомените могат да бъдат опасни за вашето здраве

25 март 2013 11 40

Оставете лошите моменти в миналото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Никой не е перфектен и всеки човек прави грешки. Достатъчно е, че сте понесли последствията от тях, така че спрете да измъчвате себе си, като постоянно се ровите в миналото, връщате спомените от онези мрачни времена. Постоянното премисляне на неща, които няма как да промените, може да бъде наистина натоварващо и да се превърне в истински емоционален товар. Но това не е всичко.

Учени от Университета в Охайо установили, че постоянното мислене за лоши спомени могат да повишат нивата на възпаление в тялото с цели 20%. Това се обяснява с простия факт, че, когато размишлявате над миналото си, вие пресъздавате отново и отново стресиращ фактор в ума си. Според автора на изследването доктор Пеги Зокола стресът може да доведе до промени в тялото, повлиявайки на пулса, кръвното налягане и нивата на кортизол.


Перманентното мислене за лоши ситуации от миналото може да предизвика същите негативни промени в тялото, както настоящият стрес. Все пак връщането към някои спомени от време на време не представлява риск за вашето здраве. Въпреки това трябва да бъдете внимателни, тъй като възпалението се счита за рисков фактор, свързан със сърдечно-съдови заболявания, пише Men's Health.

Ако усетите, че прекалено много се увличате и премисляте нещата, насочете ума си в друга посока. Има безброй хубави неща, за които може да мислите или пък да мечтаете. Дори да ви се струва странно, дори симулирането на усмивка, може да помогне за намаляване на стреса и да понижи сърдечната честота. Изследователи смятат, че активирането на определени лицеви мускули като тези, които се използват при усмивката, изпращат съобщение към мозъка: „Ти си щастлив. Успокой се“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари