IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако се разсейвате, ще ядете повече

19 март 2013 06 20

Когато не са фокусирани върху яденето, хората приемат повече калории

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако гледате телевизия, се въздържайте от солети, пица и чипс, колкото и да ви изкушават, съветват експерти. Данните от преглед на десетки предишни проучвания, направен от британски специалисти, показва, че когато похапват пред екрана или пред компютъра, хората консумират повече калории на едно хранене и особено в по-късните часове на деня.

"Тази зависимост е посочена в индивидуални предишни проучвания, но досега не е правен общ преглед", казва ръководителят на изследването Ерик Робинсън от университета на Ливърпул.

Специалистът отбелязва, че при "хранене с разсейване" приемът на калории може да се увеличи с до 50 %. И докато разсейването води до увеличен прием на калории, извикването на спомените за това какво е консумирал човек на предишно ядене, е свързано с консумацията на по-малко храна, по-късно през деня.

Авторите на анализа са категоризирали моделите на хранене от "внимателно" - когато човек се храни спокойно и следи какви продукти консумира - до пълната противоположност "разсеяно".

"Разсеяните консуматори" не обръщат особено внимание какво поглъщат и не осъзнават какво количество храна изяждат.

Специалистите, заедно със свои колеги от университета на Бирмингам са анализирали 24 предишни проучвания по темата, направени между 1997 и 2011 г., и включващи активното манипулиране на вниманието, паметта и съзнанието на участниците.

В контролираните експерименти, близо половината от всички мъже и жени, са били по-скоро с нормално тегло, отколкото с наднормено или страдащи от затлъстяване.  Направеният анализ е показал, че когато се разсейват по време на хранене, хората приемат с 10 процента повече калории.

Подобно поведение е свързано и с увеличаване с над 25 процента на количеството, приемано на следващо хранене. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари