IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висенето на кантара вреди на сърцето

4 април 2013 05 20

Дори да не сте с наднормено тегло

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Малко са щастливците, които са напълно доволни от теглото си. Повечето хора искат да свалят някой и друг килограм, макар да не смятат себе си за дебели. Често цифрите на кантара стряскат, натъжават или пък депресират. Това се отнася дори за хората, чието тегло е в рамките на нормалното. Просто човек никога не е напълно удовлетворен от резултата. Внимавайте с кантара, защото не ви грози само депресия. Оказва се, че измерването на теглото има вреден ефект върху сърцето.

За всеки пет повишени единици от индекса на телесна маса (ИТМ) при жените, рискът от сърдечно заболяване се повишава с 23% - еквивалент на остаряването с две години и половина. Изследователи от Оксфордският университет установили, че вероятността от исхемична болест на сърцето се повлиява не само от възрастта, но и от ИТМ. Покачването на теглото носи същите рискове за сърцето, както остаряването.


Негативните здравни резултатите се наблюдават и при жени, които не смятат себе си за дебели. Малките увеличения в техния индекс на телесната маса също допринасят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Здравословната норма на ИТМ е между 18,5 и 25, като и тя се измерва като съотношение между килограмите и височината на човек.

Учените изследвали 1,2 милиона жени в Англия и Шотландия в продължение на 10 години. Резултатите показали, че вероятността от проблеми със сърцето расте с 23% за всяко увеличение на ИТМ с пет единици, пише вестник Daily Mail. Статистиката сочи, че една на всеки 11 жени с ИТМ 21 е била приета в болница или е починала от исхемична болест на сърцето на възраст между 55 и 74 години.

Малките промени в ИТМ заедно със здравословния начин на живот (без цигари и ограничено количество алкохол), както и физическата активност могат да предотвратят появата на исхемична болест на сърцето при голям процент хора.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари