IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нощни контактни лещи заменят очилата за четене

8 април 2013 05 20

Лещите притискат окото деликатно, за да възстановят нормалната му форма

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Качеството на зрението се влошава, особено с напредване на възрастта. Почти няма възрастен човек, който да няма проблеми с очите или който да не ползва очила за четене. Може би най-сетне има решение на този проблем. Контактни лещи, които се носят през нощта, може да премахнат необходимостта от очила за четене при хората на средна възраст.

Експерти оприличават техниката на новите лещи като подобна на тази на шините за зъби – тя променя формата на окото до правилно зрение, без да се налага човек да ползва очила или пък да се подлага на операция. Лещите действат чрез леко притискане на окото, като по този начин възстановяват неговата нормална форма.

Контактните лещи не се носят през деня, защото това е времето, когато очите получават нужното количество кислород. Повечето хора на средна възраст имат очни проблеми, които са свързани най-вече с годините. Често срещано очно заболяване е спадът в близкото виждане или така наречената пресбиопия, когато човек трябва да отдалечи даден текст, за да може да го прочете.

Новата техника, известна още като orthokeratology hyperopic, била тествана от екипа на доктор Павел Гифорд от Австралийския университет Нов Уелс. Те лекували пациенти, като поставяли нощна контактна леща само в едното око, за да се запази първоначалното състояние на зрението. При всички доброволци техниката била успешна, като подобрение се усеща още след първата нощ.

Подобрението обаче, е временно, тъй като роговицата постепенно възвръща своята предишна форма. Това означава, че лещите трябва да се слагат всяка вечер, за да има постоянен резултат, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари