IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокаинът променя мозъка дори след една употреба

4 септември 2013 05 30

Може и да си мислите, че той не създава зависимост, но се лъжете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едва ли има толкова наивен човек, който да смята, че наркотиците са полезни. От по-сериозната дрога за „най-чист" се смята кокаинът, който е широко разпространен в шоубизнес-средите и не само. Все повече хора се решават да опитат от белия прах, тъй като употребата му у нас вече се превърна в нещо като мода. Почти на всяко парти и във всяка дискотека/клуб по-наблюдателните могат да засекат хора, които постоянно се изнасят към тоалетните по двойки (двама мъже например) и дори залягат под масите, а след това си избърсват носа или вдишват няколко пъти по-силно. Плашещото е, че докато мнозина смятат тази дрога за неособено вредна, ново изследване разкрива, че тя може да въздейства негативно на мозъка дори след само една употреба.

Учени от клиниката в Сан Франциско „Ernest Gallo" и Изследователския център там са установили, че еднократна доза е достатъчна, за да нанесе поражения на сивото ви вещество. Те са направили опит с мишки, изучавайки техния фронтален лоб – мястото в мозъка,в което са центровете за вземане на решения и за паметта. След една доза, дадена на животните, специалистите са открили нови структури в сивото им вещество, наподобяващи бодли на клонки, които се свързвали и образували възли в мозъка, пише huffingtonpost.com.

Серия от изследвания наблюдавали как тези „шипове" се променят при системно снабдяване на организма с кокаин. Оказало се, че наркотикът променил и предпочитанията на животните.

Преди да получат кокаин на мишките са представени две камери – различни по дизайн и аромат. Те са харесали едната повече. След това са получили от белия прах и са били поставени в другата камера, която първоначално не им допаднала. Когато действието от наркотика отминало, те отново трябвало да избират своето място и се спрели на камерата, която в началото не харесали. Но поставени вътре, те започнали да търсят наличието на кокаин там .

Мишките, в чиито мозък е имало повече „бодли", са търсели по-настъпателно наркотика.

Изследването показва как веднъж попаднал в плен на кокаина, човек е склонен да избутва назад в мозъка си други свои предпочитания (както в случая мишките камерата) и да се примирява с по-лошия вариант, защото го интересува единствено дрогата.

„Имаме ограничено място в мозъка си и на скенер се вижда как тези „бодли" доминират пространството в него. Те превземат всичко и се разпростират над нуждите и приоритетите на човек", каза пред LA Times Линда Уилбрехт – проф. по психология в университета „Бъркли" и един от ръководителите на изследването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари