IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махмурлукът изчезва с възрастта

17 септември 2013 11 13

Неразположението след алкохолен запой намалява с годините

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колкото повече остаряваме, толкова по-малко вероятно е да страдаме от махмурлук, съобщава сайтът „Live Science", позовавайки се на датско изследване.
Проучването е обхванало почти 52 хил. души на възраст от 18 до 94 години. За препиване учените са определили поглъщането на повече от пет алкохолни напитки при един повод.
Резултатите са показали ясно, че махмурлукът отслабва доста с годините. При мъжете от групата на 18 до 29-годишните например, вероятността да се чувстват зле след алкохолен запой, била 11 пъти по-висока, отколкото при тези над 60 години.

Що се отнася до жените, младите страдали осем пъти по-често от по-възрастните дами.
Освен това симптомите на махмурлука се променят с напредването на годините като при по-възрастните гадене почти няма. Участниците в изследването са пиели в ежедневието сходно количество алкохол, но тези над 60 години са препивали много по-рядко от младите, а и когато препивали, спирали на по-малко питиета.

Възможно е това да е една от причините махмурлукът на по-старите хора да е по-слаб. Друга вероятност за това е те просто да знаят по-добре как да се справят със симптомите - например като пият повече вода или пък защото по-умело избират алкохола, който консумират (да е с по-светъл цвят).

Друго скорошно американско проучване установи, че лицата на възраст между 18 и 24 години консумират средно по девет питиета на гуляй, а тези на 65 и повече години спират на 6-тата напитка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Хм ( преди 10 години )
Това важи вероятно за хората,живеещи в нормални държави и пиещи истински, чист алкохол. С нашите ментета на 65 години, ако люснеш 5 ракии надали ще оживееш.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Еволюционист ( преди 10 години )
А къде отива привикването на организма към алкохола, като обяснение де ! Живите организми винаги се адаптират към отровите и околната среда. Въпросът е с дозировката на дразнителя. За всеки организъм е различна !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар