IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилното хранене и йогата забавят остаряването

23 септември 2013 05 30

Здравословният начин на живот забавя процеса на стареене на ДНК основа

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Навсякъде се говори колко е важно човек да се храни със здравословна храна и да поддържа тялото си в кондиция. Освен добро здраве, правилният начин на живот може да забави и процеса на стареене. Всичко, което човек трябва да направи, е да поддържа добра физическа форма, да спазва диета на растителна основа, както и да практикува техники за намаляване на стреса като йога. По този начин се удължава продължителността на живота на клетките, твърдят изследователи.

Учени изследвали ефекта на здравословния начин на живот върху окончанията на хромозомите, наречени теломери. Именно теломерите предпазват от стареене. Тяхната дължина се съкращава с годините, като по този начин се увеличава рискът от преждевременна смърт и заболявания като сърдечносъдови проблеми, деменция, диабет, рак, както и риск от инфекции. Изследователите смятат, че запазването на теломерите по-дълги, може да помогне за забавяне на процеса на стареене.

Пилотно проучване сравнило две групи мъже с ранен неагресивен рак на простатата, които все още не били подложени на операция или лъчетерапия. 25-има от мъжете продължили живота си без да правят каквито и да е промени. Други 10 участника претърпели радикална трансформация и коренно сменили своя начин на живот под надзора на лекари, диетолози и психолози.

Те спазвали диета с високо съдържание на растителни протеини, плодове, зеленчуци и нерафинирани зърнени храни. Максимално били намалени мазнините и преработените въглехидрати. Също така втората група мъже били обучавани в техники за понижаване на стреса като йога и медитация. Не на последно място участниците поддържали и умерена физическа активност, като ходили по 30 минути пеша шест дни в седмицата.

След пет години кръвните изследвания показали, че теломерите на мъжете със здравословен начин на живот били удължени с 10 на сто, което представлява ефективно обръщане на естествения процес на стареене. Резултатите за първата група участници пък показали съкращение на теломерите с 3 на сто. Колкото до развитието на рака, изследователите установили, че няма значителна разлика между групите, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари