IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си спестите сутрешния ад

9 октомври 2013 08 30

Сънливост, стрес и песимистични мисли за работата в офиса убиват всякакво желание за ставане от леглото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Алармата звъни и кошмарът започва – няма никакво време, а трябва да свършите хиляда неща: кафето, дрехите, ключовете от колата, приготвяне на децата за детска градина или училище (ако имате такива) и т. н. Тази лудост трябва да спре, защото до средата на седмицата ще сте тотална развалина. Бързането и стресът сутрин се отразяват много зле на здравето, а кое е по-важно от него?

За да не полудявате всяка работна сутрин, може би трябва да промените някои от навиците си или пък да прибавите други. Не забравяйте, че началото на деня поставя основите за това как ще се чувствате през остатъка му.

„Ако първото нещо, което правите сутрин, не е лично за вас, то през другите часове от него няма да свършите отново нищо за себе си. Намерете нещо, което е само и единствено за вас“, пише Мика Балдуин, изпълнителен директор и основател на Graphicly. Той лично си настройва две аларми в рамките на 30 мин и става от леглото след втората. Така има по-спокойно и плавно събуждане и време да се зареди с енергия и воля да стане.

За него това е ритуал, но всеки от вас може да направи свой собствен. Ето и какво може да включите във вашия дневен режим и какво да изключите:

1. Не посягайте към телефона

В днешно време сме автоматизирали преглеждането на телефона и имейла си, когато в ръцете ни се намира телефон. Но в никакъв случай денят ни не трябва да започва по този начин.

Изследване показва, че около 63 % от потребителите на смартфони са на възраст между 18-29 години и те не само по цял ден ровят из модерните си джаджи, но и вечер заспиват с тях в ръце.

Преглеждайки имейла си още със ставането, вие автоматически започвате деня с известно напрежение. Освен това не правите нещо за себе си, а отговаряйки, правите нещо за друг.

За да се отървете от този вреден навик, заложете на класическия стар будилник, а не на модерния смартфон.

Снимка: Dreamstime

2. Визуализирайте вашия прекрасен ден

Мислите се превръщат в реалност. Вие държите силата на вашето въображение. Представете си как би протекъл по идеален начин денят ви и това ще ви доближи с една стъпка до реализирането му.

3. Не забравяйте да се протегнете както трябва

Няма нищо по-добро от едно сериозно протягане. Веднага ще се почувствате освежени и то ще ви помогне да се разсъните по-бързо – така подобрявате гъвкавостта си, кръвообращението и се освобождавате от напрежението, провокирано от статичната поза през нощта.

4. Помислете си за няколко неща, за които сте благодарни

Сред положителните неща на благодарността е, че тя моментално повишава настроението и енергията ви и ви зарежда с оптимизъм. А това е най-добрият начин да започнете деня си.

5. Помогнете си от предната вечер

Ако нямате деца, то със сигурност ще ви е по-лесно да организирате своята сутрин. За да не се мотаете и стресирате допълнително, просто си подгответе дрехите за работа предния ден. Кафе машината също трябва да е заредена и като минавате през кухнята само трябва да натиснете копчето.

В случай, че имате по-малки деца, пригответе и техните дрехи и принадлежности от предната вечер. Закуската им също може да бъде полуготова и да трябва само да се добави топло мляко, да се претопли или да се извади от хладилника.

Снимка: Dreamstime

6. Не забравяйте закуската

Много от вас пропускат закуската – дали защото не сте гладни (тъй като вечеряте късно предната вечер), защото нямате време или просто ви мързи да си приготвите нещо, но това е във ваш ущърб.

Лекари, диетолози и други специалисти в сферата на здравословното хранене са единодушни, че тя е най-важното ядене за деня. И дори спазващите диета могат „да си отпуснат душата“ сутрин. Не само, че не е добре да пиете кафе (да не говорим да пушите) на гладно, но и сутрин се нуждаете от енергия. Дайте я на организма си и ще видите как бързо ще станете по-бодри, по-концентрирани и по-усмихнати пред предизвикателствата на напрегнатия ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари