IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се подготвите за стресиращия, тежък ден

7 ноември 2013 14 30

Спорт и хубав сън ще ви направи позитивни и енергични

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ежедневието ни е толкова динамично и натоварващо, че в седмицата имаме поне по няколко дни, които ни докарват до психическо и физическо изтощение. Как да заредим батериите до следващия напрегнат ден тогава? Ново изследване показва, че най-добрият начин е след работа да спортуваме и след това да се наспим хубаво.

Изследователи са установили, че физическата умора, последвана от солиден сън ни дава възможност първо да се отървем от негативните емоции с хубаво потене, а след това да дадем почивка на ума и тялото в леглото. Физическата активност повдига настроението и дава енергия за другия ден, ако човек е успял да се възстанови добре след натоварването.

„Когато някой служител се готви за напрегнат ден, той трябва да се включва в полезни дейности преди това. Той трябва да се упражнява и да спи повече от обичайното“, казва водещият автор на изследването д-р Инга Нагел от университета в Констанц, Германия.

Здравето и упражненията могат да подобрят настроението и мотивацията на един човек, пише в сп. Applied Psychology. След физическо натоварване обаче тялото се нуждае и от време за възстановяване. Следователно комбинацията от усилени упражнения и достатъчно сън се оказва печеливша за подобряване способностите на един човек.

В изследването участие са взели 144 служители (повечето от частния сектор) на възраст между 22-64 години. Повече от половината са били жени, които са работили по 38 платени часа седмично и са правили упражнения най-малко веднъж на седем дни. Те са описвали в дневник ежедневието си от понеделник до петък, като са включвали и по колко часа се упражняват и по колко спят.

Резултатите показват, че когато са спортували и са се радвали на по-продължителен сън, са посрещали следващия ден с повече енергия, ентусиазъм и позитивизъм, пише Daily Mail.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари