IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йогата може да облекчи болката от артрита

21 януари 2014 15 30

Йога упражненията могат да осигурят физическо облекчение и да намалят депресията, свързана с това заболяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Привържениците на йогата твърдят, че чрез този вид упражнения и начин на живот, човек може да излекува редица здравословни проблеми. Според ново проучване йогата може да помогне за облекчаване на болката, както и психологическия стрес, от който страдат пациентите с артрит. Оказва се, че болни хора намират облекчение от дейността, що се отнася до остеоартрита и ревматоидния артрит.

Това заболяване засяга главно колената, бедрата, гръбначния стълб, ръцете и китките. Американско изследване обхваща прегледа на девет предишни проучвания, проведени между 2010 и юни 2013 година. Резултатите показват, че при стотици пациенти, практикуващи йога, има понижение на болката, по-малка сутрешна скованост, подобрена физическа функция и намалени нива на депресия.

Участниците в изследванията практикували йога за различни времеви периоди, вариращи от два пъти на ден за една седмица до веднъж седмично в продължение на четири месеца. Авторите на проучването споделят: „Чрез разтягане на мускулите, йогата може да осигури физическо облекчение на симптомите около засегнатите стави. Също така йогата намалява стреса, за който е известно, че изостря артрита. Тя променя перспективата към живота, осигурявайки духовна утеха“.

Общо в шест от деветте проучвания са намерени положителни психологически или физиологични резултати, свързани с артрита, произлизащи от практикуването на йога. В останалите три изследвания се наблюдават „смесени доказателства“. Според изследователите данните показват, че йогата може да се превърне в обещаваща форма на лечение, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари