IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как селфитата могат да бъдат полезни за здравето

27 февруари 2014 06 15

Този вид снимки могат да бъдат използвани за откриване на проблемни кожни заболявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък наблюдаваме бум на селфитата – снимки, в които човек сам заснема себе си и които обикновено споделя в социалните мрежи. За някои хора тези кадри са изключително дразнещи и ненужни. Оказва се обаче, че те могат да имат полезна употреба. Според ново проучване с помощта на селфита лекари могат да диагностицират различни състояния на кожата.

Изследователи от Университета на Пенсилвания са установили, че един лекар може да направи точна оценка за здравето на даден пациент, дори от разстояние, гледайки единствено само негови селфита. Използването на така наречената „теледерматология“ може да идентифицира хората, които се нуждаят от допълнителни грижи. Всъщност скринингът може да подобри достъпа до дерматологични услуги в селските райони, смята главният автор на проучването.

Според доктор Миша Розенбах по този начин може да се реши проблемът с липсата на достатъчно специалисти в по-малките населени места. Чрез използването на селфита и теледерматология лекарите от големи болници могат да отправят своите препоръки към хората, спестявайки им време и средства да пътуват до първия по-голям град за среща с дерматолог.

За да проверят надеждността на този вид „преглед“, изследователите сравнили препоръките на лекар, който оценил 50 пациенти на живо и препоръките на други двама лекари, които оценили същите пациенти с помощта на теледерматология. Всички участници в изследването са над 18-годишна възраст и били хоспитализирани в болницата към Университета на Пенсилвания във Филаделфия в периода септември 2012 – април 2013 година.

Резултатите показали, че има около 90% съвпадение между консултациите на лекаря на живо и тези от разстояние. Различните мнения на специалистите били свързани най-вече с лечението, но не и с диагнозата. Тези данни показват, че теледерматологията е достатъчно надеждна за първоначално консултиране на хората. В много случаи консултацията с лекар може да се окаже животоспасяваща като например тежка реакция към инфекция или пък реакция към лекарство, включваща болезнени обриви, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )