IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да поддържате устата си здрава

25 април 2014 12 29

Добрата хигиена на устната кухина е задължителна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Както за всяка друга част от тялото си, вие трябва да полагате грижи и за своята уста. Разбира се, миенето на зъбите е повече от задължително. На тази дейност дори не трябва да се набляга, имайки предвид, че тя е нещо напълно нормално, както обличането на пуловер през зимата или храненето, когато се почувствате гладни.

Всъщност доброто здраве на устата не зависи само от редовното миене на зъбите и почистването им с конец. Има още няколко дейности, които е добре да правите всеки ден, за да поддържате добра хигиена на устната кухина и да се радвате на зашеметяваща усмивка. Ето и кои са те:

1. Овлажнявайте редовно устата си.

Слюнката е първият и особено важен приятел на здравето на устата. Тя е богата на антибактериални вещества като хистатин и протеин, които убиват микробите и могат да лекуват рани. Именно по този начин се обяснява факта защо раните на устата оздравяват по-бързо, отколкото рани по останалите части на тялото. Ето защо е толкова важно в устата ви да има достатъчно слюнка. За тази цел трябва да хидратирате тялото си редовно и да пиете по около 2 литра вода на ден. Ако чувствате устата си суха, но нямате течност наблизо, дъвчете дъвка, която също предизвиква отделянето на повече слюнка.

2. Изплаквайте редовно устата си.

Дори да нямате възможност да разнасяте четка и паста за зъби през целия ден, старайте се да изплаквате устата си редовно. Особено след всяко хранене. Дори жабуркането с вода може да помогне за отмиването на някои частици храна, които привличат бактериите и съответно причиняват плака, кариес, гингивит или заболяване на венците.

3. Релаксирайте. Наистина.

Изследвания показват, че почти всички видове стоматологични проблеми са свързани с един значителен рисков фактор – стреса. Хроничното напрежение отслабва имунната ви система, което прави тялото ви по-податливо и незащитено от инфекции. Стресът може да попречи на производството на слюнка и да пренасочи течностите към други части на тялото. Това от своя страна увеличава нивото на киселинност в устата и увеличава шансовете за развитие на някакъв здравословен проблем.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
не се бях замисляла за стреса
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар