Представяте ли си живота си без мобилния телефон? Помните ли изобщо времената, когато той не съществуваше? Отговорът на тези прости въпроси ще ви покаже колко сте зависими от своето устройство. И не сте само вие.

Този факт предизвиква все повече тревога у психолози и лекари, които коментират не само нарастващата липса от лични контакти и здравословни взаимоотношения, но и потенциални здравословни проблеми, свързани със залепената слушалка до/в ухото ви часове наред. И ако досега нищо не е могло да ви стресне и да ви накара поне малко да се дистанцирате от телефона си, вижте следните статистики:

1. Собствениците на iPhone отключват телефона си поне 80 пъти дневно, твърди изследване на Apple от 2016 г.

2. 53 % от милениумите се будят поне веднъж нощем, за да проверят телефона си, а 60 % от тях проверяват телефона си сутрин още преди да отидат до банята и тоалетната, твърди изследване на Qualtrics and Accel Partner.

3. Доклад на comScore разкрива, че средностатистическият човек прекарва часове на телефона сив рамките на един ден и около два часа и половина, сърфирайки из нета с мобилното си устройство.

4. 89 % от участниците в изследване от 2014 г. за потребителските навици, свързани с използване на телефон, твърдят че за тях е приемливо да си ровят из устройството по време на събития като:

- По време на секс (9%)

- Под душа (12%)

- В църква (19%)

- В киното (35%)

- На вечерна среща (33%)

5. Мобилното устройство съдържа 10 пъти повече бактерии от седалката на тоалетна.