Какво е усещането да искате да кихнете, но да не можете? Дразнещо и неприятно, нали? Има хора, които толкова се напрягат, когато не могат да кихнат, че си бъркат в носа с тънък предмет, за да провокират кихане. И след като напрежението спадне, се чувстват почти като след оргазъм.

Защо кихането ни кара да се чувстваме добре?

Според експерти, напрежението в мускулите, което се натрупва в гърдите, предизвиква натиск и когато кихате, мускулите се отпускат и налягането се освобождава. При всяко освобождаване на напрежението изпитвате задоволство, подобно на това да седнете след дълъг уморителен преход или да пиете чаша вода след като часове наред сте усещали жажда. Ако тренирате всеки ден, знаете, че кихането носи усещането като след интензивна тренировка. Има дори доказателства, че то води до освобождаване на ендорфини, които стимулират центровете на удоволствие в мозъка.

Защо кихаме по няколко пъти наведнъж?

Много хора кихат няколко пъти последователно. Това се получава, защото кихането е като рефлекс и има домино ефект – веднъж започнеш ли, влизаш в поредица.

Оргазмът може да стимулира кихане

Британски изследователи публикуват в сп. Medical Journal, че има случаи на кихане, отключено от оргазъм.

Кихането е резултат от подаден от мозъка сигнал, че има нещо дразнещо в носа. При оргазъм, също се изпращат сигнали до мозъка, но частта, в която се обработват, е с автономна нервна система и може да стане объркване и пускане на погрешен сигнал.