IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете преди да дарите кръв

14 декември 2019 14 00

Това не е за всеки

Снимка: Pexels

Даряването на кръв е жест, който може да спаси човешки живот. Не е нужно да познавате нуждаещия се, за да го направите, достатъчно е да сте здрави и да имате желание да помогнете. Кръвта е вещество, което тялото ви може да произведе и даряването да не нанесе никакви щети на организма. И все пак е хубаво да сте запознати по-добре с процеса, преди да решите да го правите.

Кръвта е сложна тъкан, която се състои от различни компоненти като червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и плазма. Когато дарявате кръв, тя се разделя на кръвни съставки като червени кръвни клетки, тромбоцити, плазма и криопреципитат.

От около 450 мл кръв могат да се получат различни компоненти и да се спасят няколко живота.

Донорите могат да даряват кръв в пълния ѝ вид или специфични компоненти (което се случва в лаборатория по специален начин и се нарича афереза). Средно един донор дарява около 450 мл кръв, като това се преценява на място в зависимост от способността му да произвежда кръв, която зависи от здравословното му състояние, типа кръв, възраст, тегло и т.н.

Не всеки човек може да дарява кръв. Само възрастни над 18 години, които са в добро здравословно състояние и „чиста“ кръв са подходящи. Бременни и кърмещи жени не е препоръчително да даряват кръв. За да протече по-бързо възстановяването след даряване на кръв, е желателно човек да е хапнал поне 2 часа по-рано нещо хранително, да е хидратиран и да не е пил скоро кофеин или енергийни напитки, които оказват влияние върху кръвното налягане.

След даряване на кръв е хубаво да хапнете продукти, богати на желязо и витамин С.

Човек може да дарява кръв веднъж на няколко месеца.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари