IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разберете, че детето ви страда от психични проблеми?

28 февруари 2020 11 10

Лошо настроение или нещо по-сериозно?

Снимка: iStock

Децата може и да не срещат толкова трудности колкото възрастните, но понякога лошото им настроение и тъгата може да са повече от фаза.

Според доклад, изготвен през 2019 година, всяко шесто дете в САЩ на възраст между 6 и 17 години има психично, поведенческо или еволюционно разстройство. В тези определения влизат състояния като нервност, депресия и проблеми със съсредоточаването и задържането на внимание.

В годините между 2005 и 2017 случаите на младежи, които страдат от депресия и безпокойство, са се увеличили с 52%. Според последни проучвания, това може да се дължи на прекомерната употреба на социални мрежи, които се свързват с кибертормоз и понижаване на самочувствието.

психично разстройство

Снимка: iStock

Директорът на детския психиатричен център в Охайо д-р Стивън Джел казва, че тези психични разстройства трябва да бъдат диагностицирани рано, за да не се превърнат в голям проблем, който да доведе до опити за самоубийство. Според него, родителите трудно разпознават симптомите на тези състояния и често ги свързват с проблемната възраст на детето им.

„Често родителите не подозират и не са образовани за начина, по който психичното състояние влияе на младежите“, казва д-р Ребека Бери пред CNN.

Тя добавя, че е важно семейството да наблюдава поведението на по-малките и да разбере кога едно лошо настроение всъщност може да означава много по-сериозно състояние. Една от най-често срещаните психични болести сред младото поколение е безпокойството, както и поведенчески проблеми. Има няколко признака, по които можете да разберете дали даден човек страда от подобно състояние:

> Резки промени в поведението или характера, които изглеждат извън контрола на човек. Тук се включва агресия, лесно избухване и дори физическо нападение. Също така знак за сериозен проблем при даден индивид може да бъде и необоснована промяна на теглото, липсата на апетит или използването на медикаменти за отслабване.

> Промяната в социалните контакти на едно дете също се счита като индикация за психичен проблем. Това може да е знак за депресия или безпокойство, които да държат по-малките далеч от големи групи или събирания на приятели.

> Проблем с концентрацията може да е симптом на психично разстройство, което може да се изразява и в невъзможността човек да седи на едно място или лошо представяне в училище.

„Ако детето ви е функционирало на едно ниво в училище и изведнъж започва да се проваля и не работи както преди, това може да е знак, че то има нужда от помощ“, казва д-р Джел пред CNN. Според експерти, има и физически признаци за психичното разстройство – главоболие, стомашни болки или самонараняване.

Как да говорите с децата си за психичното здраве?

Темите, отнасящи се за стрес и психично здраве може да бъдат доста трудни и непознати както за детето, така и за родителя. Но д-р Бери твърди, че тази стъпка трябва да бъде направена. „Една такава дискусия ще помогне на семейството да работи заедно и да разбере ситуацията, в която детето се намира“, казва тя пред CNN.

Този разговор трябва да обясни на по-малките, че няма нищо срамно в психичните болести и че те трябва да се обсъждат като всички други човешки състояния, включително главоболие и гадене.

психично разстройство

Снимка: iStock

Експерти съветват родителите да не изразяват никаква негативна емоция – нито чрез думи, нито чрез изражения на лицето, тъй като децата могат да ги приемат като обидни и да се затворят още повече в себе си. „Вместо това изслушайте внимателно техните проблеми. Покажете разбиране“, казва д-р Бери.

Ако детето ви започне да отговаря само с една дума, опитайте се да го предразположите, за да ви даде повече информация за състоянието си. Попитайте ги за приятелите им, как е минал денят в училище или какво смята да прави през почивните дни. По този начин те могат да се отпуснат и да говорят за по-тежките проблеми в живота си.

Следващите стъпки

Понякога родителят може да се страхува от потенциална диагноза заради общественото мнение за психичните разстройства. Има случаи, в които по-възрастните виждат притеснителните признаци, но отказват да повярват, че това се случва с тяхното дете.

психично разстройство

Снимка: iStock

Според д-р Джел обаче родителите трябва веднага да реагират, когато забележат, че детето им има проблеми с психиката. Той призовава да се свържат със своя лекар, за да получат професионално мнение за ситуацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари