IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

6 лесни стъпки за премахване на кърлеж

27 юни 2020 16 00

Лятото дойде и трябва да внимаваме сред природата

Снимка: iStock

Вече официално навлязохме в летния сезон и нямаме търпение слънцето да се покаже, за да излезем сред природата. Силно се надяваме скоро времето да се оправи и температурите да са подходящи за излети, разходки и пикници. Тези дейности обаче колкото и да са забавни, крият известни рискове.

В тревата в момента се крият различни животни, които могат да ни попречат на доброто настроение. В това число влизат и кърлежите, които незабелязано може да си донесем у дома. Ухапванията им често са безобидни, но колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест.

кърлеж istock

Снимка: iStock

Ако сте бдителни и проверявате обстойно за кърлежи след като се приберете у дома и знаете как да премахнете такъв, има малък шанс да бъдете засегнати от болест, предаван от подобно животно. Затова е важно да научите техниката за безопасно премахване на кърлежи от тялото, ако намерите такива.

Как да премахнем кърлеж

„Хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за ефективно премахване на кърлеж“, казва д-р Андрес Ромеро пред „Insider“. Въпреки че много аптеки продават специални пинсети за кърлежи, чифт обикновени с фини връхчета също ще ви свършат работа.

Ето как да го направите:

1. Хванете кърлежа възможно най-близо до главата му с пинсета. Опитайте се да го хванете близо до повърхността на кожата ви. Това ще помогне да извадите целия кърлеж, а не само част от тялото му.

2. Издърпайте нагоре със средна сила. Опитайте се да не усуквате и да не натискате кърлежите, тъй като това може да доведе до откъсване на част от тях, които могат да останат в тялото ви.

3. Ако част от кърлежа остане в кожата, не се паникьосвайте. Обикновено ще зарасне, но може и да се обадите на лекар, ако искате да премахнете всичко. Части от устата обикновено са безобидни, но могат да причинят и някакво възпаление, така че е добре да потърсите лекарска намеса.

4. Не използвайте кибрит или лак за нокти, за да задушите кърлежа. Това може да доведе до инжектиране на телесни течности от страна на животното, което увеличава риска от инфекция.

5. Ако се притеснявате от болест, пренасяна от кърлежи, трябва да запазите паякообразното в малка найлонова торбичка, която да занесете на лекар за изследване.

6. Ако пък не искате да изследвате животното, може да го изхвърлите в тоалетната. Не забравяйте да измиете ръцете си и мястото на ухапване със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Така ще намалите риска от инфекция.

Какво да правим след премахването?

Обикновено мястото на ухапване има нужда само от обилно почистване. Един кърлеж може да ви зарази, само ако е бил върху вас достатъчно дълго време, за да приключи храненето си. Този процес трае минимум 24 часа. Така че, колкото по-рано премахнете кърлежа, толкова по-нисък е рискът от заболяване.

Ако не сте сигурни от колко време кърлежът е върху тялото ви, трябва да се свържете с вашия лекар, за да си направите нужните изследвания. Възможно е той да ви посъветва да наблюдавате мястото на ухапване и да потърсите допълнителна медицинска помощ, ако развиете треска или червен, кръгъл обрив. Това може да е признак на лаймска болест или друго заболяване, пренасяно от кърлежите.

кърлеж istock

Снимка: iStock

Като цяло трябва да следите за следните симптоми и да се свържете с лекар, ако някой от тях се развие в рамките на 30 дни от отстраняването на кърлеж:

♦ Обрив

♦ Треска

♦ Главоболие

♦ Болки в мускулите или ставите

♦ Умора

Ако се притеснявате за себе си, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар, независимо колко време е минало от отстраняването на кърлежа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари