IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо задържате вода?

28 август 2020 08 40

Няколко причини, които ще ви подскажат как да действате

Снимка: Istockphoto

Близо 60 % от човешкото тяло се състои от вода. И нейното движение в тялото зависи до голяма степен от вашата активности и хранителни навици. Но също така може да бъде повлияна и от приема на лекарства и външни обстоятелства.

Не отчитате като проблем, ако изхвърляте повече вода, макар че дехидтратацията може да има сериозно здравословни последици. Веднага ще забележите обаче, ако задържате течности, тъй като те се отразяват на теглото ви и вероятно ще се почувствате подути и с натежали крайници.

Задържането на вода е често срещам „проблем“ при жените, които като цяло са по-склонни към това. При дамите изкарването на течностите става и по-трудно и забавя процеса на отслабване.

Ако и вие от време на време усещате тялото си подпухнало и по-тежко (без да сте увеличили приема на калории), вижте причината за това:

Консумирате повече въглехидрати

Въглехидратите може да доведат до задържане на вода, защото при консумацията им енергията, която не се използва веднага, се складира в черния ви дроб и мускулите под формата на гликоген.  Всеки грам гликоген има прикачени 3 г вода към него.

При поемане на повече въглехидрати, отколкото тялото ви се нуждае за енергия, вие складирате повече гликоген, съответно и повече течност, която ви кара да се чувствате подути.

Най-опасните въглехидрати, виновни за задържане на вода, са тези , съдържащи захари, рафинирани храни, хляб, ориз, паста.

Хормонални промени при менструация

Нивата на естрогена се повишават по време на менструация, а този хормон е виновен за задържането на течности. Другият хормон виновен за същото в „женската седмица“ е прогестеронът.

Добрата новина е, че и двата влизат в норма в края на цикъла ви и натрупаната течност излиза без усилие.

Повече стрес

Стресът повишава нивата на кортизол – друг хормон, който е свързан със задържането на вода. На практика той отговаря от части затова колко вода бъбреците ви връщат в тялото. Ю

Ядете повече солени храни

Натрият е един от най-разпространените електролити в тялото ви и влияе значително на вашата хидратация. Ако имате твърде много или твърде малко натрий в тялото си, това ще доведе до дебалансиране на тялото и задържане на течности.

Промяна в температурата

Когато е топло, тялото се подува и задържа повече вода.

Обездвижени сте за дълго време

Когато летите дълго или часове наред се возите в кола, накрая все едно цялото ви тяло тежи. Това е така, защото при обездвижване мускулите се отпускат и цялата циркулация на течности намалява осезаемо. Нищо във вас не се движи и течностите също не излизат.

Имате проблем с бъбреците

Бъбреците са като малки инсталации за рециклиране. Когато работят нормално те филтрират кръвта ви, сортират кои течности и минерали в нея, които могат да бъдат използвани повторно от тялото, от онези, които трябва да бъдат изхвърлени като отпадъци. Ето защо, те имат проблем, започвате да задържате вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари