IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ели Голдинг прави фастинг по 40 часа, безопасно ли е?

3 септември 2020 16 30

Колко часа е здравословно да издържате без ядене

снимка: BGNES

Фастингът е популярна диета и немалко звезди я практикуват. Една от тях е певицата Ели Голдинг, която направи шокиращо признание, че се подлага на фастинг с 40-часови паузи от хранене. Обикновено фастингът представлява хапване на всеки 16-18 часа, така че нейните думи провокираха притеснения за здравето ѝ.

Това накара звездата да коментира своя диетичен план: „Правя фастинга напълно безопасно, като зареждам тялото си с много хранителни вещества преди и след като правя фастинг“. Хубавицата призна, че пие много течности (чайове, кафе или вода с електролити), когато е в режим на фастинг. 

Ели коментира още, че в началото е започнала с 12 часа фастинг и постепенно е увеличавала периода на глад до 40 часа. Звездата бе категорична, че спазвайки 40-часов глад тя се чувства добре и дава необходимата почивка на стомаха си.

Полезен или по-скоро вреден е фастингът?

Като изключим усещането за глад, гладът за големи часови диапазони помага за изчистване на храносмилателната ви система от токсини, излишни калории, като това стимулира регенеративните процеси в тялото. Това може да успокои раздразнения ви стомах.

Помага ли за отслабването?

Тъй като тялото е лишено от калории, мнозина смятат, че това може да бъде добър начин за отслабване. Освен това при продължителен глад, тялото  преминава в състояние на кетоза и се адаптира към използването на мазнини за гориво в по-голяма продължителност.

И все пак внимавайте, защото ако след периода на фастинг се нахвърлите на храна, ще компенсирате загубените калории и ще усетите веднага йо-йо ефекта.

Какви са недостатъците

Имайте предвид, че фастингът не е подходящ за всеки. Той не е мигновено решение на затлъстяването и ако прекалите с глада, може да си докарате негативни последици за тялото – от подуване, виене на свят, до перманентна умора и отпадналост.

Ако сте бременна, страдате от диабет тип 1, или имате някакво хранително разстройство по-добре не се подлагайте на фастинг.

Как да правите фастинг по правилния начин

Фастингът се базира на глад в рамките на конкретен часови диапазон. Това обаче не означава, че трябва да се дехидратирате. Докато се лишавате от храна, зареждайте тялото с течности – вода, нискокалорични напитки или дори електролитни неподсладени напитки, които да поддържат нивата на натрий и калий в организма.

Ако не сте пробвали фастинг досега, започнете с по-кратки периоди (например 8-10 часа) и постепенно увеличавайте времето, докато стигнете 16-18 часа без храна.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари