Фастингът е начин на хранене, в който трябва да приемате храна само в определено време. Хората, подлагащи се на този метод, трябва да имат период около 12 часа, в който не хапват нищо. Счита се, че фастингът има положително влияние върху здравето и забавя стареенето.
Но по време на пандемията от коронавирус не е добре да се подлагате на подобен тип режими. Според експерти, фастингът може да отслаби имунната ви система и по този начин да станете по-податливи на вируси, включително и COVID-19. Дори и хората, които защитават този начин на хранене, съветват последователите си да не го практикуват в момента.
Снимка: iStock
Ако все пак не искате да се отказвате от фастинга и по време на пандемията, диетолози съветват да намалите времето, през което стоите гладни. Може да похапвате през 10 часа, което ще остави организма ви сит, но и ще се придържате към правилата.
Диетологът Алиса Рамзи твърди, че пандемията не е времето, в което да променяте начина си на хранене и е особено неподходящо да преминавате на фастинг. Ако досега сте похапвали редовно няколко пъти на ден, гладуването ще повиши нивата на кортизол в организма и това ще допринесе за повече стрес. Кортизолът също е свързван и с метаболизма, кръвната захар, инфекциите и дори паметта. Повишаването на нивата му могат да доведат до болки в мускулите и дори напълняване.
„В момента сме достатъчно стресирани и затова няма смисъл да си причиняваме още неприятности“, казва Рамзи пред „Insider“.
Според нея, фастингът може да доведе до ниски нива на кръвната захар, които рязко се покачват, когато започнете да ядете отново нормално. Другите странични ефекти са проблеми с паметта, ниска концентрация, проблеми със съня и намалена умствена способност. Д-р Питър Атиа добавя, че по-дългият фастинг може да намали функциите на имунната система и да направи тялото по-податливо на вируси и инфекции.
Гладуването за период от време е особено вредно за хора, които са имали хранителни разстройства в миналото. Във време на пандемия безпокойството и стресът са взели превес над рационалното мислене и това влияе на психичното здраве на хората.
Снимка: iStock
Фастингът, придружен с изброените по-горе фактори, може да накара хората да се фокусират само върху храната и чрез нея да се опитат да преборят проблемите и изолацията. Това е особено рисково за хората с хранителни разстройства, защото може да отключи предишни заболявания.
„Това може да доведе до нездравословно фокусиране върху храната, защото единственото, за което мислиш, е кога ще ти бъде следващата порция“, казва Рамзи.
Въпреки че има доказателства за здравословния ефект на фастинга като забавяне на стареенето или превенция от заболявания като диабет и рак, няма достатъчно фактори, които да показват, че този начин на хранене подсилва имунната система.
Снимка: iStock
Д-р Атиа споделя, че все още няма показатели, които да твърдят, че диетите помагат срещу COVID-19. Някои привърженици на фастинга смятат, че именно той ще им помогне да се изчистят от бактерии, вируси и паразити в тялото. Все още обаче няма такива доказателства.
„Най-доброто, което можем да направим за имунната си система, е да спим достатъчно и да се опитаме да се справим със стреса“, казва Рамзи.
Единственото, което е доказано, че може да предпази от COVID-19 е високата лична хигиена и социалната дистанция. Затова бъдете #ОтговорниВкъщи и мийте често ръцете си.