IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фастинг – помага ли за отслабване?

2 август 2019 11 40

Периодичното гладуване става все по-популярно

IStockphoto

IStockphoto

Лятото е в разгара си и много хора търсят най-различни начини, за да влязат във форма. Периодичното гладуване е един от начините човек да свали излишните килограми по-бързо. Фастингът, както още го наричат, става все по-популярен сред хората, особено тези, които спазват нисковъглехидратен режим.

Най-общо казано, при този похват се редуват периоди на гладуване и хранене, като продължителността им може да варира. Зависи от килограмите, здравословното състояние, както и издръжливостта на организма с фастингз храна.

Хората гладуват най-често 1-2 пъти седмично, за да се пречистят от токсините и да топят мазнини. Но други, които имат по-голям опит в режимите и начините за намаляване на теглото, споделят, че е най-добре да се храните в определени часове от деня. Така например, може да си заложите две хранения – сутрин и вечер (от 9-11 и 18-20). През останалото време не трябва да консумират нищо, може само да пият вода.

Количеството на калории също не е без значение. Ако направите фастинг за два дни, ще приемете по-малко от 500 калории, като на следващия си позволете захранване с повече, а в останалите не прекалявайте. Именно намаляването на калориите е ключът към по-лесното отслабване.

Източник: Pixabay

Много специалисти по хранене и диетика уточняват, че е препоръчително да сведете прозореца за хранене до 8 часа, а през останалото време да гладувате. По този начин гликогенът в тялото се изразходва, което причинява топенето на мазнините.

Кои са най-големите ползи на фастинга?

Фастингът е препоръчителен за хора с диабет и инсулинова резистентност. Той подобрява чувствителността към инсулина и захарта в тялото спада, защото тялото използва мазнините за енергия, а не сладкото.

Вода от кориандър за отслабване

Този вид гладуване помага на хората, които са под напрежение, да намалят стреса. Така свободните радикали, които разрушават клетките и са причина за увеличаване на възпалението, биват елиминирани.

Друга полза от фастинга е повишеното производство на растежен хормон в организма. Когато не ядете за няколко часа, тялото постепенно „превключва“ към режим на топене на мазнините. Освен това желанието за тъпчене със сладко намалява.

Периодичното гладуване подобрява паметта и концентрацията. Дори и да ви се струва странно, храносмилането се подобрява, защото балансира микрофлората в червата.

В случай, че все още не сте правили фастинг, първо пробвайте да не ядете в продължение на 18 часа. Ако издържите, може да пробвате 24. В случай, че не похапвате цял ден, подходете внимателно към менюто на следващия, за да не преядете.

Преди диета: Подгответе хормоните си за отслабването

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари