IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди диета: Подгответе хормоните си за отслабването

17 юли 2019 09 40

Освен за режима на хранене, помислете и за други фактори, които влияят върху теглото

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Няколко фактора влияят върху отслабването. Диетата и физическата активност са сред най-важните, когато става въпрос за отслабване, но не трябва да забравяте и за хормоните. Те влияят на апетита, загубата на тегло и ускоряват метаболизма.

Затова преди да преминете на режим за отслабване, първо трябва да подготвите хормоните си. Макар да звучи невероятно, има начин как да го направите. Целта е да започнете бавно и да добавяте по една нова рутина всяка седмица. Така ще помогнете на хормоните ви да се адаптират към промяната и те да помогнат на тялото ви по-бързо да се отърве от излишните килограми.

Представяме ви един месечен план, за да подготвите хормоните си за процеса на отслабване.

Първа седмица: Починете си

Когато се опитвате да балансирате личния и професионалния си живот, често забравяте да отделите малко време и за себе си. Това се отразява сериозно на тялото ви като ви кара да се чувствате изморени, раздразнени и депресирани. Всички тези фактори са причина за натрупване на излишни килограми.

Кортизолът е хормонът на стреса и когато той е с повишено ниво в организма, това кара човек да яде безразборно, а в резултат на това се качват килограми. Затова, първото нещо, което трябва да направите, е да успокоите ума и тялото си. Починете си, измислете си ново хоби, медитирайте или пък излезте с приятели. В общи линии, правете това, което ви кара да се отпуснете и да не мислите за нищо.

Втора седмица: Поспете

Освен че ви кара да се чувствате некомфортно и нервно, загубата на сън води и до напълняване. Нередовното спане ви кара да ядете повече нездравословна храна и повишава нивата ви на хормона кортизол. Затова, през втората седмица от подготовката, се наспивайте добре. Хубаво е да си направите режим, в който да си осигурявате около 7-8 часа сън всяко денонощие.

Ако не можете да заспите през нощта, може да се разхождате след вечеря. Намалете светлината в стаята, в която спите и изключете всякакви устройства, които може да ви разсейват. Не е добре да използвате и телефона си 1-2 часа преди сън, тъй като мозъкът ви приема синята светлина като дневна и това му пречи да се подготви за спане.

Трета седмица: Яжте здравословно

Преминаването към здравословна диета може да има огромен ефект върху хормоните ви. Режим, в който приемате плодове и зеленчуци и намалите бързите закуски, е полезен както за теглото ви, така и за цялото тяло. Хранителни продукти, приготвени с рафинирани зърна, се усвояват бързо и увеличават нивото на инсулина в тялото.

Малко след това, кръвната захар спада, което кара надбъбречните жлези да отделят повече кортизол. От друга страна, пълнозърнестите храни поддържат стабилни нива на кръвната захар и предотвратяват рязкото покачване на кортизола. Така че най-добре е да имате малки и обезмаслени ястия.

Четвърта седмица: Движете се повече

Време е да включите и физическата активност в режима си. Без да движите тялото си, няма как да се отървете от излишните килограми. Започнете с леки упражнения като ходене за около 30 минути или пък каране на колело. След това може да преминете към по-сериозните неща, но не пришпорвайте тялото си.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари