IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 модерни здравословни тенденции, които трябва да преразгледате

28 декември 2021 10 30

Може би не са за вас

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Здравето и добрата форма са приоритет на всеки втори човек днес. И съветите в тази посока не липсват. Често започва да се шуми около нови здравословни тенденции, особено ако са тествани от знаменитост и те се превръщат в мода.

Имайте предвид обаче, че не всяка диета/режим действа еднакво на всеки и доста от писанията на различни здравни теми не са доказани и може да имат странични ефекти. Винаги бъдете скептични и проучете максимално много информация, когато опитвате нещо ново.

Ето и на кои 5 тенденции за отслабване и здраве не трябва да вярвате:

Детоксикация със сокове

Приемането на сокове може да изглежда като перфектен начин да се отървете от токсините и да се заредите с витамини, обаче всъщност далеч не е толкова просто и логично. Ако минете дни наред само на сокове ще лишите тялото от фибри, които са много важни за нормалното функциониране на стомаха. Не е нужно да минавате на специални диети за детоксикация, вашите бъбреци и черен дроб пречистват тялото ежедневно.

Кафе с мазнини за закуска

Тази тенденция първо стана популярна сред планинарите, които започнаха да добавят различни мазнини (масло, кокосово олио и др.) в кафето си, за да се заредят с енергия за по-дълго време. Проблемът е, че макар и калорично, кафето не може да замени закуската, тъй като още със старта на деня, вие давате на тялото си единствено наситени мазнини, а не нужните протеини, въглехидрати, фибри и т. н. Освен това подобна мазна бомба рано сутрин може да доведе до обостряне на здравословното състояние при хората, които страдат от сърдечни проблеми.

Хранене без глутен

Безглутеновият режим е силно надценен и има някакъв смисъл само при хората, които страдат от глутенова непоносимост. За всички останали той няма полза.

Намаляването/премахването на глутена от вашата диета може да доведе до храносмилателни проблеми и възпаления. Също така може да доведе до недостиг на някои хранителни вещества в организма. Повечето пакетирани продукти, които са етикетирани като безглутенови, не са толкова полезни за вашето здраве. Така че, винаги четете етикета, преди да купувате някой продукт.

Продукти с въглен

През последните няколко години нашумяха много продуктите с активен въглен, които се рекламират като избелващи. Дали обаче той е наистина безопасен?

Експертите предполагат, че продуктите, изработени от активен въглен, съдържат вещества, които могат да пречат на усвояването на витамини и минерали в организма. Освен това те дори могат да попречат на действието на вашите лекарства.

Спортни напитки

Ако вярвате, че спортните напитки са здравословни, помислете пак! Цветните течности са пълни със захар и консерванти. Да, някои от тях притежават електролити, които са важни след спорт, но по-добре пийте витамини, отколкото въпросните спортни напитки, които уж гарантират повишаване на енергията.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари