IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Житен режим на Петър Дънов – кои са недостатъците му?

5 февруари 2021 14 30

Февруари не е най-доброто време за пречистване

IStockphoto

Всяка година по това време много хора се подлагат на житния режим на Петър Дънов. Голяма част от тях имат желание да се пречистят, но въпросният начин на хранене им носи много повече. Той позволява на човек не само да свали излишното тегло, а и да осъществи баланса между духовното, ангелското и физическото му ниво.

Режимът е с продължителност от 30 дни, като стартира на 2 февруари. Но преди това има 10 дни подготовка, още толкова за самата диета (пречистването с жито), а през останалите се прави специално захранване на организма.

„Житният режим е уникална диета, дадена от учителя Петър Дънов. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. Целта му е пречистване на организма преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот“. Това пишат от Бялото братство в своята книга „За житото и житния режим“.

Стартът на житния режим съвпада и с важно събитие в астрологията – струпването на цели пет планети в знака Водолей, което ще се случи отново чак през 2080 г.

Петър Дънов,

БГНЕС

Ако сте от онези, които вече са на режима за поредна година или го правят за първи път, със сигурност знаете как да приготвите своето жито, за да покълне, както и кога да приемате водата от него. Той е изключително полезен, но всеки трябва да знае и за последиците, които може да донесе, особено в пандемията, по време на която имунната ни система е доста уязвима.

Кои са недостатъците на житния режим?

Житото е богато на хранителни вещества като витамини от група В, както и минералите магнезий, калий, калций, фосфор, натрий и други. Тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти и фибри, то насърчава храносмилателната система и действа пречистващо, премахвайки натрупаните шлаки и токсини. Благодарение на протеините в него, то дава енергия на тялото и може да подейства положително на имунната система, но ако ядете само него за деня, крие някои и рискове.

Точно по това време на годината много хора се разболяват от грип. Освен щамовете, които го причиняват, в момента всички ние спазваме стриктни мерки, за да се предпазим и от COVID-19. Поради това започването на по-драстична диета сега не е препоръчително, особено при хора с някои здравословни проблеми.

жито, пшеница,

IStock

Водата, получена при заливането на 100 грама жито в термос, е изключително питателна. Тя се овкусява с мед и лимон. Пие се на гладно, но това може да причини рязък скок в кръвната захар, особено при хора с инсулинова резистентност, които не внимават с количеството на подсладителя. Това води до топли вълни и треперене на тялото, което е изключително неприятно. След като захарта се вдигне рязко, идва спад, съпроводен със замайване. И тъй като не се яде нищо друго освен жито, хората с подобни проблеми трябва много да внимават и е препоръчително да не се подлагат на режима, за да не влошат своето състояние.

Макар и да има детоксикиращ ефект, житният режим води до алкализиране на организма. Причинявайки стрес и лишавайки го от основни групи храни като месо, млечни продукти, риба и яйца, той може да спомогне до дисбаланс в организма при хората, които имат по-слаба имунна система и са податливи на настинки и вируси. А не се ли направи захранването както трябва, се получават гастрит, колит и други стомашни неразположения.

Пшеницата, която се консумира при режима на Петър Дънов, е полезна, но повечето от нас не са сигурни дали тя не е ГМО продукт. Освен това тя не е подходяща за консумация от хора, които имат непоносимост към глутен (белтъкът на пшеницата). Освен това, ако изпълняващият го не е добре подготвен и не се чувства „бодър и радостен“, както много последователи споделят, че са, то е по-добре да прекъсне, за да не стигне до депресивни мисли.

кантар, диета,

IStock

Пречистване за по-малко от 10 дни

Много специалисти по хранене и диетика предупреждават, че ограниченията в храненето за повече от 2-3 дни са изключително вредни за тялото по време на пандемия, когато то се нуждае от повече хранителни вещества, за да не се поддаде на патогените, които го разболяват. Затова те препоръчват на повечето хора, най-вече тези, които са с определени заболявания, да не гладуват по този начин за 10 дни. Най-добрият вариант е да ядат жито само 1 ден в седмицата – пост, който също пречиства. По този начин ще се придържат към по-здравословно и балансирано хранене.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари