IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс след празниците: 5 напитки, които да пиете на гладно

23 януари 2021 10 30

Те пречистват токсините, но и подпомагат отслабването

IStockphoto

Усещате ли, че през изминалите празници сте прекалили с похапването на вкусни ястия и пиенето на алкохол? Ако продължавате да се храните хаотично, имате коремче и сте подути, кожата ви е по-сива и с много пъпки, е добре да си направите пречистване. Така ще премахнете токсините, натрупани в тялото, а и ще насърчите отслабването.

Ако започнете да ограничавате някои вредни храни, както и да се движите повече, ще усетите подобрение в метаболизма. Може да замените алкохола и газираните напитки с детоксикиращи. Те улесняват храносмилането и са ключ към здравословното сваляне на килограмите – онова, към което трябва да се стремите.

Дори и да не спазвате стриктна диета, ако си наложите някои промени и пиете прочистващи напитки на гладно, може да постигнете доста.

Детокс рано сутрин – какво да приемате?

Според много проучвания, детоксикацията е най-ефективна рано сутрин, на гладно. Ако пиете кафе веднага след събуждане, може да пробвате първо с пречистваща отвара, след което да минете към кофеина. По този начин също ще стимулирате перисталтиката на червата и ще премахнете част от вредните вещества, натрупани в тялото през декември и януари.

чай от

IStock

Чай от джинджифил

Коренът съдържа веществото джинджерол, на което се дължат специфичният му парещ вкус и аромат. То има доказани антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Чаят или приготвената отвара от джинджифил, премахва токсините, неутрализира киселините в стомаха, подпомага храносмилането и намалява гаденето. Освен това може да стимулира кръвообращението. Заради затоплящите му свойства, повишава температурата на тялото.

Пиейки чай от джинджифил на гладно, вие ще стимулирате вашия метаболизъм, което е предпоставка за по-лесното изгаряне на мазнините в организма.

За да си приготвите детоксикиращата напитка, обелвате малко парче от корена и го настъргвате на най-ситната част на рендето. На 2-3 супени лъжици джинджифил добавяте 4 чаши вода и варите на бавен огън. Може да го овкусите със захар или мед.

кориандър, вода,

IStock

Отвара от кориандър

Кориандърът стимулира храносмилателните ензими и сокове в стомаха. Той също е добър източник на фибри. Пречистващата напитка с него е богата на минерали и витамини като калий, желязо, магнезий, калций, фолиева киселина и витамините А, К и С.

За да си приготвите отварата, трябва да оставите малко вода да заври, след което да добавите към нея една супена лъжица семена от кориандър. Изключвате котлона и оставяте сместа една нощ. На другия ден прецеждате и пиете на гладно напитката – студена или леко затоплена.

вода от

IStock

Вода с лимон и кимион

Кимионът не е само подправка за готвене. Той може да помогне за по-бързото изгаряне на калории, като увеличи скоростта на метаболизма и подобри храносмилането. Освен това ще ви помогне да премахнете по-лесно токсините, натрупани по време на празниците.

Накиснете една чаена лъжица семена от кимион във вода за една нощ. След това кипнете сместа на котлона. Отцедете семената и пийте водата охладена, като я овкусите със сока от половин лимон. Ако не харесвате вкуса, може да добавите и малко мед.

чай, мед,

IStock

Вода с канела и мед

Консумирането на мед непосредствено преди лягане може да ви помогне да изгорите повече калории през нощта. Но приемането на напитката на гладно сутрин също е добро решение.

Медът е пълен с витамини, минерали и здравословни мазнини. Основните съставки в него детоксикират, потискат апетита и подпомагат загубата на тегло. Канелата, от друга страна, насърчава загубата на висцерални мазнини и поддържа здравословното отслабване. Също така помага за баланса на кръвната захар.

Антимикробните свойства на канелата я правят една от най-здравословните подправки на всички времена. Тя предотвратява настинки, алергии, намалява лошия холестерол, елиминира инфекции.

Вместо кафе, загрейте чаша вода, добавете ѝ 1 лъжичка мед и поръсете с малко канела. Разбъркайте и пийте на гладно сутрин.

чай, жена,

IStock

Отвара от сминдух

Сминдухът е богат на полезни витамини и минерали като желязо, магнезий, манган, мед, витамин В6, протеини и диетични фибри. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Растението съдържа ценните съставки сапонини и фибри. Благодарение на тях той детоксикира, подобрява храносмилането и предотвратява запека.

За да се прочистите, трябва само да накиснете малко семена от сминдух за една нощ във вода, да прецедите и изпиете отварата на гладно на другия ден.

Въпросните напитки може и да не са с най-добрия вкус, но са доста ефикасни. Може да ги пиете седем дни в седмицата, след което да направите почивка.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари