IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 доказани ползи от детокс на дома

17 януари 2020 17 30

Някои препарати водят до хормонален дисбаланс

Pixabay

Тези дни се говори много за фините прахови частици и респираторните проблеми, които могат да причинят. Много хора носят маски, за да не кашлят и да се предпазят от заразяване с бактерии. Но какво правят за въздуха в своя дом, който може да е също толкова мръсен, колкото и този навън?

Според проучване, цитирано от Livestrong, замърсяването в някои помещения на жилището може да е до пет пъти по-високо в сравнение с това извън него, ако неговите собственици не взимат необходимите мерки за почистване.

По думите на София Гуший, автор на книгата „A to Z of D-Toxing“, много пособия и препарати за почистване на дома съдържат токсични съставки и бактерии, които разболяват хората. „Не подозирате колко токсични химикали и тежки метали има във въздуха, който дишате у дома“, обяснява тя.

Специалистът обяснява колко е важно не само помещенията да се проветряват ежедневно, но и да се ползват по-екологично чисти средства за почистване на праха и мръсотията, които не вредят на здравето. По думите ѝ, както се прави детокс на тялото, така трябва да има такъв и за въздуха в жилището.

Детокс на дома – кои са ползите?

почистване, мивка,

Pixabay

Грижа за мозъка

Канцерогенните вещества, които има в някои препарати за под, стъкла или почистване на фурната, например, могат да повлияят негативно на състоянието на мозъка и нервната система.

По данните на проучване от 2009 г., публикувано в Environmental Health, олово е открито в много кърпи за бърсане на прах, детски играчки, завивки, някои повърхности на мебели и други.

6 сигнала, че тялото ви се нуждае от детокс

Според Гуший, ако искате да имате по-здрав мозък, трябва да избягвате ползването на препарати, които съдържат органичното изкуствено съединение бисфенол A. То може да се съдържа в пластмасата на някои детски играчки и пособия, които се използват ежедневно.

почистваме Pixabay

Pixabay

Баланс на хормоните

Специалистът изтъква, че токсините във въздуха, който дишаме в стаите, могат да окажат неблагоприятно въздействие върху ендокринната ни система. Например за фталатите, които се срещат в доста препарати, козметични продукти и пластмаси.

Хормоналният дисбаланс причинява умора, промени в теглото, кожни проблеми, нарушения в психиката и не бива да се подценява.

Подобрява репродуктивните функции

По думите на София Гуший, много токсини, попаднали във въздуха в помещенията чрез различни козметични средства или препарати, могат да нарушат репродуктивната функция. Така например при бременните има риск от спонтанен аборт или малформации с плода, ако са изложени на прекалено много вредни химикали.

Токсините във въздуха във вашия дом невинаги причиняват тежки последствия. Ако не проветрявате и не ползвате биопрепарати за почистване, може да имате и неразположения като главоболие, умора, гадене или кожно раздразнение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари