IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолация – идеално време за детокс на дома

28 март 2020 16 30

Душата ви също се нуждае от „почистване“

IStockphoto

Пандемията преобърна живота ни на 180 градуса и вече в продължение на няколко дни, а при мнозина и седмици, си стоим у дома. Социалната изолация е много важна за намаляване на разпространението на коронавируса. Колкото и негативи да има, тя е повод да прочистим мислите си и дома от всичко онова, което ни пречи и прави нещастни.

Много лекари говорят за здравословно хранене и използване на този период за детоксикация на организма. Наред с това, може да направим същото и с нашето жилище, за да се почувстваме по-добре и да бъдем по-здрави.

Детокс на дома и душата – как?

мръсни чинии

Pixabay

Почистете боклуците

Наред с дезинфекцията на коридора и входа на дома, трябва да премахнете боклуци като стари вестници и списания, които сте натрупали и които събират прах. Също така, в чувала за изхвърляне сложете всички кутийки и празни стъклени и пластмасови бутилки, които сте запазили. Те са потенциален източник на патогени, които могат да ви разболеят.

Използвайте препарат за почистване на алкохолна основа, с който да премахнете микробите по всички повърхности. Обърнете внимание на вратите и огледалата – ще се учудите колко пръсти и мръсни петна има по тях. Дръжките също трябва да бъдат почистени със спирт или дезинфектант.

Пуснете свежия въздух у вас

Колко често проветрявахме апартамента си преди коронавируса? Има хора, за които това е нормално нещо всеки ден, но за други то се случва един път в седмицата или месеца, което е крайно недостатъчно. Не допускайте от стаята ви да смърди на застояло. Отворете по един прозорец на помещение и дръжте вратите отворени. Така ще стане течение и свежият въздух бързо ще нахлуе навсякъде.

Докато сте изолирани у дома, правете това всеки ден, за предпочитане дори на два пъти – сутрин и вечер, за да сте сигурни, че въздухът у вас е по-чист и приятен.

отворен прозорец,

Pixabay

Подредете електрониката

Ако сте разхвърляли зарядни, а кабелите около компютъра ви са се заплели, опитайте се да ги подредите така, че да почиствате по-лесно дома си и няма да се притеснявате, че ще ги намокрите с парцала.

Освен това, в случай че сте в отпуск или работите по малко, опитайте се да използвате колкото се може по-малко електронни устройства, с което ще осъществите така наречения детокс на душата. Обърнете внимание на половинката си, четете книги, слушайте хубава музика, но не дръжте мобилния постоянно в ръце.

Социални мрежи

Pexels

Отървете се от стари вещи

Сега е моментът да изхвърлите всички стари и непотребни вещи, които по една или друга причина все още държите у дома и върху тях само се трупа прах. Някои може да дарите на организации, помагащи на нуждаещи се, други просто да оставите до кофите за боклук.

Ако пазите спомени от миналото, време е да се разделите с тях и да освободите пространство за бъдещето. Подарък от бивше гадже или талисман от приятел, който е починал, може да ви кара да се чувствате тъжни всеки ден.

Според психолози, колкото по-претрупана от вещи е една стая, толкова по-неспокоен и негативен е един човек. Когато влезете в една стая и видите, че тя е по-просторна и светла, това означава, че до някаква степен човек е и емоционално задоволен от живота.

гримове, несесер

IStock

По-сериозно разтребване на дребни неща

Оставайки у дома, всеки ден вие имате достатъчно време, за да работите, но и да разтребите шкафовете, откъдето със сигурност има какво да изхвърлите. Първо отворете мястото, където държите подправките и разгледайте срока на годност на пакетите. Извадете всичко, забършете и подредете. Второ – погледнете кухнята и почистете по-сериозно вратичките и дръжките.

Погледнете в козметичния си несесер и изхвърлете всички стари гримове и продукти, които не ползвате. Освободете място на тоалетката си от стари бележки, носни кърпички и някои дребни боклуци, които държите там. Сега ще прекарвате повече време у дома, нека има място, за да оставите мобилния или чаша кафе, бутилка с вода, без да се притеснявате, че ще паднат куп неща.

кухня Pixabay

Pixabay

Почистване на електроуреди

Отворете фурната. Кога за последно я изчистихте от мазнотията със специален препарат? Ами микровълновата? Погледнете стените ѝ! Тостерът, фритюрникът или скарата, на която печете любимите си пържолки, също се нуждаят от по-сериозно почистване.

Накрая отворете хладилника и извадете всичко. Премахнете мухъла и плесента, които се образуват на някои места, след това отново върнете продуктите. Важно е да дезинфекцирате опаковките, но и в хладилника да има свежа среда за тях, за да намалите риска от заразяване с патогени.

подреждане на

Pixabay

Правете всичко с желание, а не по принуда

Никой не е казал, че трябва да направите всичко това за един ден. Все пак, не се знае колко време ще продължи изолацията. Опитвайте се всеки ден да вършите по малко. Тъкмо ще бъдете постоянно ангажирани и същевременно няма да се изморявате много.

Когато домът ви стане по-чист, на вас ще ви е по-приятно да прекарвате повече време в него. Особено ако сте сами и нямате компания или ако ви се налага да го делите със съквартирант или половинката.

Повече фибри по време на изолация – по-добър сън

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари