IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолация! Как да се грижим за домашните си любимци?

25 март 2020 10 40

Те също могат да скучаят по време на пандемията

Снимка: Pexels

Заразата от коронавирус накара много хора да останат по домовете си и да забравят за социалните контакти. Вече втора седмица ние сме помолени да бъдем #ОтговорниВкъщи и да не излизаме навън без основателна причина. По този начин се надяваме да спрем разпространението на COVID-19 и по-скоро да се върнем към нормалния си начин на живот.

Ако живеете с домашен любимец, най-вероятно мислите, че това е мечтаното време за тях. Постоянно сте им подръка и могат да се възползват от вашата любов, когато си поискат. Но социалната дистанция може да се окаже трудна задача за животните. Те също изпитват безпокойство, тревожност и скука.

Ето няколко съвета как да занимавате домашния си любимец вкъщи:

1. Създайте ежедневна рутина

Според ветеринаря Травис Арнт, животните обичат рутината и структурираните планове. Макар да изглежда, че нищо не разбират, всъщност повтарянето на едно и също всеки ден доставя огромно удоволствие на нашите любимци.

Ако сте имали ежедневна рутина, която сега не се вписва в ситуацията, се опитайте да създадете нов план. „Решете кога точно ще си играете с домашния ви любимец – преди или след работа, по време на обедната ви почивка“, казва Арнт пред „Insider“. Той добавя, че това е от изключително значение за хората, които работят от вкъщи и са по цял ден с животното.

2. Запасете се с достатъчно храна и лекарства

Социалната дистанция и множеството затворени магазини карат хората да се презапасяват с хранителни продукти и лекарства за семейството си. Ако живеете с домашен любимец, добре е да помислите и за него. Според д-р Арнт, добре е да купите храна за две седмици напред, както и да се запасите с лекарства.

Особено важно е да вземете мерки срещу кърлежи и бълхи, тъй като времето започва да се затопля и вашият любимец може да хване нещо, когато го разхождате навън. Собствениците на котки трябва да помислят и за някакви занимателни игри вкъщи.

куче на

Снимка: Pixabay

Помнете, че може да има закъснения в доставките, затова не чакайте последния момент, за да поръчате нещо онлайн. Ако ви се налага да излизате до магазина, вземете необходимите предпазни мерки като маска и ръкавици и спазвайте дистанция от другите клиенти.

3. Спазвайте хранителния режим

Дори и да сте вкъщи цял ден, не хранете постоянно домашния си любимец. Адам Бойко казва пред „Insider“, че е важно той да се придържа към нормалния си хранителен режим и да спазва часовете си за закуска, обяд и вечеря.

„Не правете нещо, което няма да спазвате след няколко седмици. Домашният ви любимец ще свикне да яде по няколко пъти на ден, но това ще се промени след карантината“, казва той.

галене на

Снимка: iStock

Ако искате да зарадвате любимеца си с някоя награда или пък използвате замразена храна, внимавайте с калориите. Тъй като времето ви за разходки е ограничено, твърде многото калории могат да предизвикат напълняване, което е обвързано и със здравословни проблеми за животното.

4. По-дълги разходки

Тъй като по време на пандемията от коронавирус е забранено да се събирате на големи групи, това означава, че и домашният ви любимец няма да има възможност да си играе с неговите приятели. Затова трябва да го разхождате достатъчно дълго, за да може да се измори и да изгори натрупаните калории от деня.

Не забравяйте да избягвате места, на които се събират хора. Най-добре е да обиколите блока няколко пъти, спазвайки дистанция от останалите. По-големите породи кучета най-вероятно ще имат нужда от няколко разходки през деня.

Ако имате енергична котка, използвайте играчки, с които може да я забавлявате. Например, накарайте я да гони лазер из къщата докато не се измори.

5. Спокойствие

По време на изолация къщата ви може да е по-пълна от обикновено. Живеенето със семейството или съквартирант е приятно, когато не се засичате толкова често, но сега всички сте заедно и мястото сякаш изглежда по-малко. Това също се отразява и на домашния ви любимец.

Той също изпитва стрес и е добре да се погрижите за неговото психическо състояние. Ако обичате да работите на музика, но това притеснява кучето или котката ви, добре е да сложите слушалки и да осигурите една тиха среда за останалите.

6. Поощрявайте за добро поведение вкъщи

Ако кучето или котката ви се държат прилично у дома, не се притеснявайте да ги поощрите с някое хранително лакомство или пък с допълнително внимание. Това ще им покаже, че трябва да спазват някои правила, различни от тези, на които са свикнали.

Не прекалявайте обаче с поощрението. Когато домашният ви любимец забелязва, че сте повече време вкъщи, ще започне да иска по-често някое лакомство. Някои хора може да се огънат и да изпълнят молбата, а други да изгонят животното.

кучета и

Снимка: Pixabay

Според ветеринарите, нито едно от тези неща не е правилно. Най-доброто решение е да игнорирате домашния си любимец, защото само така той ще разбере, че в момента сте заети.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари